25.5 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Αρχεία video & ήχου μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε “παραδοσιακούς” HDD δίσκους

Όμως η αποκάλυψη των πανεπιστημίων του Michigan και της Zhejiang εμπεριέχει υπερβολές και ακραία σενάρια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ερευνητές των πανεπιστημίων του Michigan και της Zhejiang (Κίνα) αποκάλυψαν ένα νέο τρόπο κακόβουλης επίθεσης. Επιτήδειοι, μπορούν θεωρητικά να προκαλέσουν φυσική ζημιά σε HDD δίσκους προκαλώντας την απώλεια δεδομένων.

Η αναπαραγωγή συγκεκριμένων ηχητικών αρχείων (τα οποία μπορεί να είναι αρχεία ήχου ή αρχεία video που εμπεριέχουν ήχο) τα οποία περιέχουν ήχους στην ακουστική και υπερηχητική κλίμακα προκαλεί διαταραχές στο μηχανισμό μαγνητικής εγγραφής των κεφαλών των δίσκων, με αποτέλεσμα το κρασάρισμα των κεφαλών στην επιφάνεια του δίσκου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει περιορισμένη λειτουργικότητα ή και απώλεια δεδομένων.

Οι ερευνητές τονίζουν πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα αρχεία πολυμέσων που αποθηκεύουμε στους υπολογιστές μας, καθώς 12 δευτερόλεπτα αναπαραγωγής των κακόβουλων αρχείων ήχου είναι αρκετά για να προκληθεί ζημιά στο δίσκο. Επίσης, δημιούργησαν λογισμικό που μπορεί να διατεθεί μέσω firmware update, το οποίο ανιχνεύει τις υπερηχητικές παρεμβολές και στη συνέχεια τις αποτρέπει.

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε αναλυτικότερα για το εύρημα των ερευνητών, πατήστε εδώ.

Η γνώμη μας

Την είδηση αυτές τις μέρες θα τη δείτε να “παίζει” πολύ στα Μέσα.

Όμως:

  • Κανένα ηχείο υπολογιστή δεν μπορεί να αποδώσει ήχους πάνω από 20kHz
  • Ακόμα και αν κάποιος διαθέτει κάποιο “ειδικό” ηχείο, η κάρτα ήχου του υπολογιστή του δεν παράγει σήμα πάνω από 20kHz
  • Σύμφωνα με τα έγγραφα της έρευνας, οι ζημιές προκαλούνται στα 120-140 db SPL – μία εξαιρετικά δυνατή ένταση

Οπότε, σε θεωρητικό βαθμό η ανακάλυψη των ερευνητών ισχύει και έχει ενδιαφέρον, καθώς περνάμε πλέον στο επίπεδο “τι άλλο δεν θα ακούσουμε πλέον”. Στην πράξη όμως, απλά δεν θα μας τύχει. Κρατάμε την είδηση ως ενδιαφέρουσα από άποψη τεχνολογίας και δεν αγχωνόμαστε για τους δίσκους μας (χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν προσέχουμε τι αποθηκεύουμε σε αυτούς).

NewsDesk
NewsDesk
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky

ΠΡΟΣΦΑΤΑ