15.1 C
Athens
Τρίτη, 13 Απρ 2021
ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΦΟΡΕΤΑ Το Apple Watch έσωσε τη ζωή ενός ανθρώπου

Το Apple Watch έσωσε τη ζωή ενός ανθρώπου

"Ένα βράδυ όμως κατά το οποίο ο Scott φόραγε το ρολόι του για να καταγράψει τα ποιοτικά στοιχεία του ύπνου του, το Apple Watch τον ξύπνησε (στις 01:00), ενημερώνοντάς τον πως οι καρδιακοί παλμοί του αυξήθηκαν σε ασυνήθιστο - για ώρα ύπνου - βαθμό"

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΟ Scott Killian ποτέ δεν είχε φανταστεί πως το Apple Watch του θα του έσωζε τη ζωή, όμως τελικά συνέβη ακριβώς αυτό, όταν πριν λίγες εβδομάδες έπαθε έμφραγμα κατά τη διάρκεια του ύπνου του. Ο Killian εξομολογήθηκε το περιστατικό στο 9to5Mac.

Πριν λίγους μήνες ο Scott Killian είχε αποφασίσει να κάνει κάποια προληπτικά, ακριβά tests για την υγεία του. Τον είχε προβληματίσει η ηλικία του (έκλεινε τα 50), αλλά και το άγχος που τον κυρίευε στη δουλειά. Ξόδεψε χιλιάδες δολάρια και τελικά “πέρασε” τα tests αυτά με επιτυχία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των stress tests, δεν είχε κανένα λόγο ανησυχίας.

Ένα βράδυ όμως κατά το οποίο ο Scott φόραγε το ρολόι του για να καταγράψει τα ποιοτικά στοιχεία του ύπνου του, μία εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή τον ξύπνησε (στις 01:00), ενημερώνοντάς τον πως οι καρδιακοί παλμοί του αυξήθηκαν σε ασυνήθιστο – για ώρα ύπνου – βαθμό. Πρόκειται για μία νέα λειτουργία του Apple Watch που ενσωματώθηκε από την Apple στο ρολόι και το watchOS, πρόσφατα.

Ο Scott αισθανόταν μια ήπιας μορφής δυσπεψία, αλλά σε γενικές γραμμές αισθανόταν καλά. Το ρολόι του όμως έδειχνε πως εν ώρα ύπνου οι παλμοί του είχαν φτάσει τους 121 ανά λεπτό, ενώ οι συνήθεις μετρήσεις του την αντίστοιχη ώρα κυμαινόντουσαν συνήθως γύρω στους 50 ανά λεπτό. Επίσης, τα δεδομένα έδειξαν πως ήταν η πρώτη φορά που οι καρδιακοί παλμοί του “ανέβηκαν” τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Έτσι, καθαρά προληπτικά, αποφάσισε να πάει στα Επείγοντα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της αναμονής, αισθανόταν τόσο καλά που είπε στη γυναίκα του πως άδικα χάνουν το χρόνο τους και τα χρήματά τους.

Οι γιατροί του νοσοκομείου τον “συνέδεσαν” με τον ηλεκτροκαρδιογράφο. Αν και τα αποτελέσματα ήταν καλά, ο ίδιος πρόσεξε πως οι παλμοί του εξακολουθούσαν να είναι αυξημένοι. Επίσης ανέφερε στο 9to5Mac πως οι μετρήσεις του ρολογιού ήταν ακριβώς οι ίδιες με αυτές των μηχανημάτων του νοσοκομείου.

Τότε οι γιατροί αποφάσισαν να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις και ανακάλυψαν τα αυξημένα ποσοστά ενός ενζύμου, κάτι το οποίο μαρτυρά την έλευση ή την ύπαρξη εμφράγματος. Στα tests που ακολούθησαν αποδείχθηκε πως τέσσερις αρτηρίες είχαν ολική στένωση και τοποθετήθηκαν στον ασθενή τέσσερα στεντς για την αποκατάστασή τους.

Ο Killian, ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Προληπτικά tests χιλιάδων δολαρίων δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το πρόβλημα. Αν είχα συνεχίσει τον ύπνο μου, το πιθανότερο είναι να μην είχα ξυπνήσει ποτέ”.

Ο Killian αμέσως μετά προμηθεύτηκε το KardiaBand, το πρώτο αξεσουάρ υγείας για έξυπνα ρολόγια που φέρει έγκριση από τον FDA. Πρόκειται για έναν ηλεκτροκαρδιογράφο που συνδέεται με το Apple Watch.

Δυο λόγια

Το συγκεκριμένο περιστατικό ασφαλώς και δεν θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για να μην κάνουμε τα προληπτικά tests που προβλέπονται για την ηλικία μας ή με βάση την κατάσταση της υγείας μας. Αλλά, μας δείχνει πως συμπληρωματικοί τρόποι παρακολούθησης της υγείας μας μπορούν πραγματικά να αποδειχθούν σωτήριοι.

Ο Killian δεν ανέφερε ποια εφαρμογή ήταν αυτή που τον ειδοποίησε, εφόσον όμως πρόκειται για universal λειτουργία του Apple Watch, λογικά, θα έχει υιοθετηθεί ήδη από όλους τους κατασκευαστές αντίστοιχων εφαρμογών.

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δωρεάν ψηφιακή προβολή τουριστικών επιχειρήσεων

Ανοιχτή πρόσκληση για δωρεάν προβολή στο VisitGreece App,  απευθύνει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού προς όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ο κος Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του...

Υπογράφηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου η τελετή υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης (MoU) μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για συνεργασία σε σχέση με...

Η Cosmote έχει το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα

Το βραβείο για το "πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα" απέσπασε και πάλι η Cosmote στα Speedtest Awards της Ookla, της πρώτης εταιρείας παγκοσμίως για μετρήσεις...

Ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί με υπογραφή Fiat-Chrysler

Μια ακόμα εταιρεία, ο ιταλικός όμιλος παραγωγής αυτοκινήτων Fiat-Chrysler Automobiles, φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί, σε συνεργασία με αμερικανική start-up....

Συμφωνία Hyundai και Apple για το πρώτο Apple Car

Ο Δεκέμβριος 2020 μάλλον δεν ήταν ο καλύτερος μήνας για την αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, έναν από τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Τη...

Δωρεάν WiFi στην Ακρόπολη και το Ηρώδειο

Δωρεάν WiFi θα είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Cosmote....

Σχετικάάρθρα