Ένα νήμα στο Reddit προσέλκυσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των χρηστών. Αφορά ένα κάτοχο συσκευής iPhone 6s, ο οποίος και έγραψε πως η συσκευή του μετά από αλλαγή μπαταρίας «πετάει και πάλι». Η συζήτηση στην πορεία επεκτάθηκε στα fora του MacRumors και πήρε διαστάσεις.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε πως υπάρχει μία «συνεχής» αίσθηση στους χρήστες πως η Apple κάθε χρόνο «καθυστερεί» τις παλαιότερες συσκευές της για να αυξήσει τις πωλήσεις της στις νέες

Σύμφωνα με τον αρχικό συντάκτη, όταν η συσκευή του άρχισε – μετά την αναβάθμιση στο iOS 11 – να μην εμφανίζει την αναμενόμενη ταχύτητα απόκρισης, αποφάσισε να μετρήσει τις επιδόσεις της στην εφαρμογή benchmarking, GeekBench.

«Το επίπεδο φθοράς στην παλιά μου μπαταρία ήταν γύρω στο 20%. Έκανα μία μέτρηση στο Geekbench και πέτυχα σκορ 1466 (single core) και 2512 (multi-core). Το ίδιο σκορ πέτυχα ακόμα και όταν ενεργοποίησα τη λειτουργία χαμηλής ισχύος. Άλλαξα τη μπαταρία της συσκευής μου και τα αντίστοιχα σκορ ήταν 2526 και 4456.»

Σύμφωνα λοιπόν με τη συγκεκριμένη θεωρία, η Apple μειώνει το χρονισμό των επεξεργαστών της ανάλογα με τη φθορά που έχει η μπαταρία της εκάστοτε συσκευής, με σκοπό τη συγκράτηση της ενεργειακής επάρκειας των συσκευών αυτών σε αποδεκτά επίπεδα.

Εάν θέλετε να δείτε το χρονισμό του επεξεργαστή σας στη συσκευή σας, κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή CPU Dasher X. Τη συχνότητα λειτουργίας της CPU θα τη βρείτε στην καρτέλα overview, στο πεδίο CPU Frequency.

Αμέσως μετά, στη σελίδα gsmarena.com δείτε την προβλεπόμενη λειτουργία της CPU στη συσκευή σας.

Κάναμε το ίδιο:

Στο πρώτο στιγμιότυπο οθόνης βλέπουμε τον τρέχοντα χρονισμό σε συσκευή iPhone 7 Plus 13-14 μηνών και στο δεύτερο, την προβλεπόμενη συχνότητα λειτουργίας. Στην περίπτωσή μας, η διαφορά είναι μικρή, όπως λογικά είναι μικρή και η φθορά της μπαταρίας.

Θα παρακολουθούμε τη μέτρηση που δίνει η εφαρμογή σε βάθος χρόνου, προκειμένου να διαπιστώσουμε και οι ίδιοι αν όντως η Apple υποχρονίζει τη CPU ανάλογα με τη φθορά της μπαταρίας.

Δυο λόγια

Τα παράπονα πως οι συσκευές της Apple γίνονται πολύ πιο αργές με το πέρασμα των iOS εκδόσεων ήταν πάντοτε αρκετά. Όμως, αυτό δεν συνέβαινε σε όλες τις συσκευές, κάτι πολύ περίεργο, καθώς αποκλείεται η Apple να έκανε «διακρίσεις» στο ποιες συσκευές θα «υποβαθμίσει».

Είτε είναι αποδεκτό αυτό που γίνεται από μέρους της Apple, να «υποχρονίζει» δηλαδή τις συσκευές που φέρουν μπαταρία με φθορά, είτε όχι, μάλλον λύνεται το χρόνιο αυτό μυστήριο και ερώτημα.

Εάν η μπαταρία της συσκευής σας είναι πάνω από δύο ετών και παρατηρείτε καθυστερήσεις και lag, ίσως η αλλαγή της μπαταρίας ζωντανέψει τη συσκευή σας και πάλι.

 

Φίλοι της Apple, επισκεφθείτε το Apple Corner @tecky. Στην παρέα μας θα ενημερώνεστε αποκλειστικά για τα Apple related θέματα και νέα, αλλά και θα έχετε την ευκαιρία να κουβεντιάσετε, συζητήσετε και σχολιάσετε μαζί με τους εκλεκτούς Apple Fans του Apple Corner @tecky όλα τα ζητήματα που άπτονται της Apple. Join us!

ΣΧΟΛΙΑ