Η Apple ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματά της για το δεύτερο λογιστικό της τρίμηνο του 2017, το οποίο αντιστοιχεί με το Α’ τρίμηνο του 2017 (περίοδος Ιαν-Μαρ ’17).

Ας περάσουμε όμως κατευθείαν στους αριθμούς (σε παρένθεση αναφέρουμε τις επιδόσεις της Apple κατά το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο):

Εξέλιξη τζίρου ανά κατηγορία προϊόντων (εκ. δολάρια)

Τζίρος: 52,9 δις δολάρια (50,6 δις δολάρια)

Κέρδη: 11 δις δολάρια (10,5 δις δολάρια)

Μικτό περιθώριο κέρδους: 38,9% (39,4%)

Πωλήσεις iPhone: 50,8 εκ. συσκευές (51,1 εκ.)

Πωλήσεις Mac: 4,2 εκ. τεμάχια (4,03 εκ.)

Πωλήσεις iPad: 8,92 εκ. συσκευές (10,25 εκ.)

Ο CEO της Apple, Tim Cook, ανέφερε σχετικά:

“Ανακοινώνουμε με υπερηφάνεια τα αποτελέσματα ενός δυνατού τριμήνου, κατά το οποίο συνεχίστηκε η υψηλή ζήτηση για το iPhone 7 Plus. Η ανταπόκριση των καταναλωτών και για τα δύο μοντέλα του iPhone 7 (PRODUCT) RED Special Edition ήταν εντυπωσιακή. Ανυπομονούμε για το επερχόμενο συνέδριο των δημιουργών (WWDC).”

Ανάλυση τζίρου ανά κατηγορία προϊόντος

Τι κρατάμε

Η Apple διανύει μια περίοδο σταθερότητας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια θα είναι η εξέλιξη, δεδομένου πως αυτή θα διαμορφωθεί από τις επιλογές της εταιρείας και τα προϊόντα που θα μας παρουσιάσει εντός του έτους.

Όμως, θα πρέπει να αναλογιστούμε τα νούμερα τα οποία ανακοινώθηκαν. Δεν γνωρίζω σε τι βαθμό είναι δυνατό μία εταιρεία που δεν παράγει προϊόντα πρώτης ανάγκης, να ανακοινώνει κέρδη τόσο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κάθε της τρίμηνο.

Αν θα έπρεπε να επιλέξουμε το προϊόν που ξεχώρισε, με βάση και τις επίσημες ανακοινώσεις αυτό ήταν σίγουρα το iPhone 7 Plus, αλλά και οι δύο εκδόσεις του iPhone 7 (PRODUCT) RED Special Edition.

Στον αντίποδα, η συνεχής πτώση των πωλήσεων του iPad είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τους υπεύθυνους. Αν η Apple δεν “μετασχηματίσει” το iPad σε ένα πραγματικό εργαλείο δουλειάς, κάτι που σήμερα δεν ισχύει με τους περιορισμούς του iOS, θα συνεχίσει να χάνει έδαφος έναντι του (βελτιωμένου) ανταγωνισμού.

 

ΣΧΟΛΙΑ