16.9 C
Athens
Σάββατο, 24 Οκτ 2020
BUSINESS Άποψη: μία δύσκολη εβδομάδα για την Apple ή ένα...

Άποψη: μία δύσκολη εβδομάδα για την Apple ή ένα γενικότερο πρόβλημα που αναδείχθηκε;

Eίναι προφανές πως το τμήμα λογισμικού της Apple δεν προλαβαίνει τα deadlines. Και η λύση, δεν είναι η διάθεση ημιτελών εκδόσεων, αλλά η αλλαγή των deadlines.

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Εισαγωγή

Η εβδομάδα που μας πέρασε αποδείχθηκε πολύ δύσκολη για την Apple και τα επίσημα support τμήματά της. Απανωτά προβλήματα έκαναν την εμφάνισή τους, στην πλειοψηφία τους σοβαρά, τα οποία και οδήγησαν σε επιδιορθωτικές ενημερώσεις, οι οποίες όμως δημιούργησαν άλλα προβλήματα.

Η προηγούμενη πρόταση θα μπορούσε να μην έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς συχνά πυκνά παρουσιάζονται προβλήματα σε συσκευές και στο λογισμικό τους. Όταν όμως πρόκειται για την εταιρεία που υπερτονίζει τα αποτελέσματα των ερευνών ικανοποίησης των πελατών της (τα οποία κυμαίνονται σε ποσοστά πέριξ του 99%), ίσως να αποκτά άλλο νόημα. Πόσο μάλλον αν συνυπολογίσουμε και το Apple tax, το οποίο ας μη γελιόμαστε, το πληρώνουμε.

Το πληρώνουμε όμως για να απολαμβάνουμε τα καλύτερα προϊόντα και τη μέγιστη υποστήριξη. Και το γεγονός είναι πως πλέον, δεν τα απολαμβάνουμε.

Η ντροπιαστική εβδομάδα

Την προηγούμενη εβδομάδα συνέβησαν πολλά, μικρά, αλλά και μεγάλα. Μεγάλο ήταν το πρόβλημα / bug του macOS που δημοσιοποιήθηκε. Κάποιος με φυσική πρόσβαση σε υπολογιστή Mac που είχε εγκατεστημένο το macOS High Sierra, μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία του χρήστη, χωρίς διαπιστευτήρια διαχειριστή.

Η Apple, κινήθηκε γρήγορα και εντός 24 ωρών, εξέδωσε το επιδιορθωτικό patch. Σε αυτό το σημείο, θα έπρεπε να έχει τελειώσει και κάθε συζήτηση. Στην πορεία όμως, ανακαλύφθηκε πως η επιδιορθωτική ενημέρωση ασφάλειας, δημιουργούσε ένα άλλο πρόβλημα, στο file sharing. Πολλοί χρήστες δεν μπορούσαν να κάνουν κοινή χρήση αρχείων με άλλες συσκευές, μετά την εγκατάσταση της ενημέρωσης.

Έτσι, η Apple αναγκάστηκε να αναρτήσει στις σελίδες βοηθείας της, ένα workaround για το πρόβλημα αυτό.

Έπειτα, ακολούθησε ένα άλλο πρόβλημα, re-entry αυτή τη φορά γιατί το συναντάμε κατά καιρούς μετά από ενημερώσεις του συστήματος (και βασικά είχαμε χορτάσει από new entries). Το πρόβλημα του “επισκέπτη Φάντασμα”. Πάει κι αυτό, νέο workaround, το terminal να ‘ναι καλά.

Η Apple βέβαια, δεν φρόντισε να ενημερώσει και τα αρχεία της τελευταίας της επίσημης έκδοσης του macOS, 10.13.1, έστω υπό τη μορφή έκδοσης 10.13.1b. Τι σημαίνει αυτό; Αν ένας νέος χρήστης εγκαταστήσει την επίσημη πιο πρόσφατη έκδοση του macOS, ο υπολογιστής του θα φέρει το πρόβλημα της πρόσβασης στα αρχεία του (χρήστη) χωρίς διαπιστευτήρια διαχειριστή.

Και δεν τελειώσαμε! Εάν τη στιγμή που εγκαταστήσατε την ενημέρωση ασφάλειας ο υπολογιστής σας έτρεχε το macOS 10.13, με το που αναβαθμίσετε στην έκδοση 10.13.1, το πρόβλημα επανέρχεται! Ναι, θα πρέπει να εγκαταστήσετε και πάλι το επιδιορθωτικό patch!

Στο iOS τα πράγματα ήταν πιο “απλά”. Τα χαράματα του Σαββάτου έκανε την εμφάνισή του ένα ντροπιαστικό ημερολογιακό bug το οποίο προκαλούσε επανεκκινήσεις και resprings των συσκευών. Η Apple, κυκλοφόρησε το iOS 11.2 λίγες ώρες μετά τη διάθεση της έκτης developer beta. Πραγματικά, πιστεύει κάποιος πως μέσα σε λίγες ώρες μπορεί να ελεγχθεί σοβαρά μία δοκιμαστική έκδοση; Έπρεπε όμως να διορθωθεί άμεσα το ημερολογιακό bug, με τη διάθεση μίας μη ελεγμένης έκδοσης, με τον κίνδυνο να εμφανιστούν νέα bugs, κάτι που η Apple πλέον τείνει να αναγάγει σε σπεσιαλιτέ της….

Δυο λόγια

Η Apple διανέμει γρήγορα τις επιδιορθωτικές ενημερώσεις για τις συσκευές της. Αυτό της δίνει το πλεονέκτημα έναντι του Android οικοσυστήματος ως προς τις κινητές συσκευές και την κρατάει στο παιχνίδι στην αρένα των desktop συστημάτων (η Microsoft έχει βελτιωθεί πάρα πολύ στην ταχύτητα επίλυσης των προβλημάτων των Windows που παρουσιάζονται). Από μόνο του αυτό όμως, δεν αρκεί. Θα πρέπει να συνοδεύεται από σωστό, ποιοτικό έλεγχο του λογισμικού. Και η αλήθεια είναι πως κατά το παρελθόν η Apple είχε να επιδείξει εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα αυτό.

Στο μακρινό παρελθόν όμως. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, επιδιορθώσεις επί επιδιορθώσεων και έκτακτες – μη έτοιμες – εκδόσεις τείνουν να γίνουν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Η γνώμη μου είναι πως η Apple δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στον ετήσιο κύκλο major αναβαθμίσεων που η ίδια αποφάσισε ως the way to go. Το βλέπουμε στο iOS και δυστυχώς πλέον το βλέπουμε και στο macOS. H έκδοση 10.3 του iOS θα έπρεπε να είναι η έκδοση 10.0. Kαι η (πρώτη) ενδέκατη έκδοση, θα έπρεπε να είναι “έτοιμη” όσο η 11.3. Δε λέω, καλό το 11.2 αλλά, πού είναι τα “μηνύματα στο σύννεφο”;

Eίναι προφανές πως το τμήμα λογισμικού της Apple δεν προλαβαίνει τα deadlines. Και η λύση, δεν είναι η διάθεση ημιτελών εκδόσεων, αλλά η αλλαγή των deadlines. Ακόμα και αν χρειαστεί να “σπάσει” η τακτική του ετήσιου κύκλου major αναβαθμίσεων που τελικά μόνο δεινά έχει φέρει στους κατόχους των συσκευών του οικοσυστήματος της Apple.

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών

Τα καλά νέα βρίσκονται στα αποτελέσματα της πρόσφατης έκθεσης της εταιρείας ερευνών Canalys, τα οποία καταγράφουν εντυπωσιακή αύξηση των φορτώσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών στο 3ο...

Η Estée Lauder πάει Διάστημα

Έναν ιδιαίτερο τρόπο βρήκε η Estée Lauder για να προωθήσει τα προϊόντα της. Ο αμερικανικός κολοσσός γίνεται η πρώτη εταιρεία από τη βιομηχανία της...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφεύγει κατά της Apple και της Ιρλανδίας

Τον Αύγουστο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη ότι η Ιρλανδία πήρε μέτρα που ευνόησαν την κερδοφορία της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Apple στην Ευρωπαϊκή...

Αποχωρεί η Toshiba από την αγορά των laptop

Μετά από 35 χρόνια παρουσίας, η Toshiba έδωσε στη δημοσιότητα μία σύντομη ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι αποχωρεί από την...

Εξαγοράστηκε η ελληνική Think Silicon από την αμερικανική Applied Materials

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές στο χώρο της βαθιάς τεχνολογίας στην Ελλάδα. Η Think Silicon που εδρεύει στην Πάτρα εξαγοράστηκε...

Επένδυση της Amazon Web Services στην Ελλάδα

Η επένδυση της Amazon Web Services στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη με υψηλόβαθμα στελέχη της...

Σχετικάάρθρα