Απογειώθηκε το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η παρθενική πτήση του Stratolaunch

254

Το Stratolaunch, το αεροπλάνο με το μεγαλύτερο άνοιγμα πτερύγων στον κόσμο, απογειώθηκε χθες για πρώτη φορά από την αεροπορική βάση της ερήμου Mojave στην California. Η παρθενική πτήση του Stratolaunch διήρκεσε λίγο παραπάνω από δύο ώρες, κατά την οποία το αεροπλάνο ανέβηκε στα 15.000 πόδια και πέταξε με μέγιστη ταχύτητα 275 km/h.

Το Stratolaunch σχεδιάστηκε από την εταιρεία του Paul Allen, συνιδρυτή κάποτε της Microsoft, για να λειτουργεί σαν εναέριο σημείο εκτόξευσης δορυφόρων στο διάστημα. Κάτω από μεσαίο φτερό του, θα μεταφέρει μικρούς πυραύλους που θα είναι φορτωμένοι με δορυφόρους. Οι πύραυλοι θα πυροδοτούνται όταν το Stratolaunch θα βρίσκεται στον αέρα, για να βάλουν τους δορυφόρους αυτούς σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Έξι κινητήρες, παρόμοιοι με αυτούς που χρησιμοποιεί το Boeing 747S, δίνουν την απαραίτητη δύναμη στους περίπου 600 τόνους που μπορεί να ζυγίζει το Stratolaunch μαζί με το φορτίο του. Οι δύο άτρακτοι θυμίζουν catamaran και έχουν μήκος 73 μέτρα. Παρόλο που το Stratolaunch αυτοπροσδιορίζεται σαν το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο, αυτό αφορά μόνο στο άνοιγμα των πτερύγων καθώς υπάρχουν άλλα αεροπλάνα με ελαφρά μεγαλύτερο μήκος.

ΣΧΟΛΙΑ