Μία 25χρονη Αυστραλή μπλόγκερ καταδικάστηκε χθες από δικαστήριο της Μελβούρνης σε πρόστιμο περίπου €300.000 επειδή έλεγε ψέματα ότι είχε καρκίνο και με αυτό τον τρόπο παραπλανούσε τους αναγνώστες της.

Η Belle Gibson έγινε διάσημη τα τελευταία τρία χρόνια όχι μόνο στην Αυστραλία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και γράφοντας στο μπλογκ της. Η ρητορική της βασιζόταν σε ψέματα σχετικά με μεγάλες δωρεές σε καρκινοπαθείς ενώ βρισκόταν ή ίδια σε τελικό στάδιο καρκίνου και είχε καταφέρει να τον καταπολεμήσει χρησιμοποιώντας – αντί για φαρμακευτική αγωγή – “εναλλακτικές” φυσικές θεραπείες και ειδική διατροφή.

Η Belle Gibson στα βραβεία Fun Fearless Female του περιοδικού Cosmopolitan το Νοέμβριο του 2014

Συγκεκριμένα, η Gibson υποστήριζε ότι είχε νοσήσει με διάφορες μορφές καρκίνου, με πιο σοβαρή από αυτές να είναι ένας όγκος στον εγκέφαλό της και είχε γλυτώσει το θάνατο ακολουθώντας θεραπείες που βασίζονταν στην ινδική ιατρική Αγιουρβέδα, στην εισπνοή καθαρού οξυγόνου και σε δίαιτα χωρίς γλουτένη και επεξεργασμένη ζάχαρη. Απέκτησε χιλιάδες ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περίμεναν αγωνιωδώς την κάθε νέα συνταγή ή “συμβουλή” της αλλά όταν οι Αρχές ζήτησαν να δουν τον ιατρικό της φάκελο, εκείνη αρνήθηκε να τον παραδώσει.

Εκτός από το μπλογκ, η Gibson είχε τη δική της εφαρμογή για smartphones και είχε εκδώσει το βιβλίο The Whole Pantry με συνταγές και συμβουλές ευζωίας. Η ίδια δεν ήταν παρούσα στο χθεσινό δικαστήριο και υποστήριξε – μέσω των συνηγόρων της – ότι θεωρεί αληθινά όλα όσα έγραφε επειδή υποφέρει από ψυχολογικές διαταραχές και έχει εσφαλμένη εικόνα για την πραγματικότητα.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ