12 C
Athens
Πέμπτη, 25 Φεβ 2021
ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΞΕΣΟΥΑΡ Ανοικτή επιστολή της Apple για το ζήτημα των μπαταριών...

Ανοικτή επιστολή της Apple για το ζήτημα των μπαταριών και της απόδοσης των συσκευών iPhone

Μειωμένες τιμές στις αντικαταστάσεις μπαταριών και ένα νέο εργαλείο διάγνωσης στο iOS ανακοίνωσε η Apple. Η συγνώμη της εταιρείας και η γνώμη μας.

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτάΣε συνέχεια του θορύβου που ξέσπασε μετά την παραδοχή από την Apple του υποχρονισμού των συσκευών που φέρουν “πεσμένη” μπαταρία αλλά και τις πρώτες μηνύσεις εναντίον της, η εταιρεία προέβη στη δημοσιοποίηση μίας ανοικτής επιστολής προς τους καταναλωτές / πελάτες της.

Θα δούμε πρώτα το περιεχόμενο της επιστολής (σε ελεύθερη μετάφραση) και στη συνέχεια θα τοποθετηθούμε.

Η ανοικτή επιστολή της Apple

Ενστερνιζόμαστε τις ανησυχίες των πελατών μας σχετικά με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε την απόδοση των συσκευών iPhone που φέρουν παλαιές μπαταρίες και πλέον “επικοινωνούμε” τη διαδικασία αυτή. Γνωρίζουμε πως αρκετοί αισθάνεστε πως η Apple σας απογοήτευσε. Απολογούμαστε. Υπάρχει μεγάλη παρεξήγηση ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, οπότε θα θέλαμε να το διαλευκάνουμε αλλά και να σας ενημερώσουμε για τις αλλαγές που έρχονται.

Πρώτον και κύριον, ποτέ μα ποτέ δεν θα περιορίζαμε σκοπίμως τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος μας και ποτέ δεν θα υποβαθμίζαμε την εμπειρία των πελατών μας προκειμένου να τους ωθήσουμε προς την αγορά νέων συσκευών. Ο στόχος μας ήταν και παραμένει η δημιουργία προϊόντων που οι πελάτες μας αγαπούν και η δημιουργία συσκευών iPhone που διαρκούν όσο περισσότερο γίνεται.

Πώς οι μπαταρίες “γερνούν”

Όλες οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες με την πάροδο του χρόνου γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές. Ο χρόνος και ο αριθμός των φορτίσεών τους δεν είναι οι μοναδικοί παράγοντες της “χημικής γήρανσής” τους.

Η χρήση των συσκευών επηρεάζει επίσης την απόδοση των μπαταριών. Για παράδειγμα, αφήνοντας ή φορτίζοντας μία μπαταρία σε ένα πολύ ζεστό περιβάλλον, επισπεύδεται η χημική γήρανσή της.

Μία “χημικά γηρασμένη” μπαταρία χάνει την ικανότητά της να παρέχει μέγιστα φορτία ενέργειας, ειδικά εάν η στάθμη φόρτισής της είναι χαμηλή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τον απροσδόκητο τερματισμό μιας συσκευής.

Οι απροσδόκητοι τερματισμοί των συσκευών δεν είναι κάτι το αποδεκτό. Δεν θέλαμε οι χρήστες μας να χάσουν ούτε μία κλήση, τη σύλληψη μίας φωτογραφίας ή οποιαδήποτε στιγμή από την εμπειρία χρήσης του iPhone.

Αποτροπή απροσδόκητων διακοπών λειτουργίας

Πριν περίπου ένα χρόνο, με την κυκλοφορία του iOS 10.2.1, βελτιώσαμε τη διαχείριση ενέργειας κατά την παροχή μέγιστων φορτίων ενέργειας στις συσκευές iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus και iPhone SE. Με την αναβάθμιση αυτή, το iOS διαχειρίζεται δυναμικά τη μέγιστη απόδοση των υποσυστημάτων των συσκευών αυτών για την αποφυγή του απροσδόκητου τερματισμού τους, όταν χρειάζεται. Αν και οι αλλαγές αυτές δεν είναι ορατές από το χρήστη, σε μερικές περιπτώσεις οδηγούν σε μεγαλύτερους χρόνος εκκίνησης των εφαρμογών και σε μείωση της απόδοσης σε κάποιες άλλες περιπτώσεις.

Η ανταπόκριση των πελατών μας στην έκδοση 10.2.1 του iOS ήταν θετική, καθώς μειώθηκαν τα περιστατικά των απροσδόκητων τερματισμών των συσκευών. Πρόσφατα, με την έλευση του iOS 11.2 επεκτείναμε τη δυναμική διαχείριση ενέργειας και στις συσκευές iPhone 7 και iPhone 7 Plus.

Φυσικά, όταν η φθαρμένη μπαταρία αντικατασταθεί, η απόδοση των συσκευών iPhone επανέρχεται στα αρχικά της επίπεδα.

Πρόσφατα σχόλια χρηστών

Κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου, λάβαμε σχόλια από μερικούς χρήστες, οι οποίοι παρατήρησαν χαμηλότερη απόδοση στις συσκευές τους υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Με βάση την εμπειρία μας, αρχικά σκεφθήκαμε πως επρόκειτο για κάτι το προσωρινό το οποίο συμβαίνει όταν αναβαθμίζονται οι συσκευές και οι εφαρμογές τους, αλλά και για κάποια μικρο-προβλήματα (bugs), τα οποία και στην πορεία επιδιορθώσαμε.

Τώρα πιστεύουμε πως ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι η γήρανση των μπαταριών των συσκευών iPhone 6 και iPhone 6s. Πολλές από αυτές τις συσκευές ακόμα φέρουν τις original μπαταρίες τους.

Αντιμετώπιση των ανησυχιών των πελατών

Πάντα θέλαμε οι πελάτες μας να μπορούν να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους όσο περισσότερο γίνεται. Στην Apple, είμαστε περήφανοι για την αντοχή των συσκευών μας και για την αξία μεταπώλησής τους η οποία είναι μεγαλύτερη από συσκευές άλλων κατασκευαστών.

Προκειμένου να καθησυχάσουμε τους πελάτες μας και αναγνωρίζοντας την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τα ακόλουθα βήματα για να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους:

  • Η Apple μειώνει το κόστος της εκτός εγγύησης αντικατάστασης των μπαταριών από τα 79 δολάρια στα 29, για όποιον διαθέτει συσκευή iPhone 6 ή νεότερη και η μπαταρία της συσκευής του χρήζει όντως αντικατάστασης. Αυτό θα ισχύσει παγκοσμίως από τα τέλη του Γενάρη έως και τον Δεκέμβριο του 2018. Σύντομα θα αναρτηθούν οι λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα μας.
  • Στις αρχές του 2018 θα διαθέσουμε μία νέα έκδοση του iOS η οποία θα περιλαμβάνει ένα εργαλείο διάγνωσης της κατάστασης των μπαταριών των συσκευών. Έτσι, όλοι πελάτες μας θα μπορούν να ελέγχουν αν η κατάσταση της μπαταρίας τους επηρεάζει την απόδοση των συσκευών τους.
  • Όπως πάντα, η εμπιστοσύνη των πελατών μας “είναι τα πάντα για εμάς”. Η ομάδα μας εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει την εμπειρία χρήσης των πελατών μας και προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας για την αποφυγή των απροσδόκητων τερματισμών. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ τη σκληρή δουλειά. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ πως η πίστη και η υποστήριξή σας δεν είναι κάτι το δεδομένο.

Η γνώμη μας

Νομικά…

Ως προς το νομικό σκέλος της υπόθεσης αυτής, η Apple ΟΡΘΩΣ διώκεται. Η έλλειψη διαφάνειας θα πρέπει να τιμωρείται. Ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει τις αλλαγές που συντελούνται στη συσκευή του μέσω των ενημερώσεων λογισμικού. Η Apple με κάθε νέα έκδοση του iOS επισυνάπτει και τις σημειώσεις της έκδοσης. Η μη αναγραφή της συγκεκριμένης αλλαγής / λειτουργίας που προστέθηκε ήταν μία συνειδητή επιλογή και η εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει το κόστος.

Η χαμένη εμπιστοσύνη

Όμως, φεύγοντας από το νομικό σκέλος, το πραγματικό κόστος για την εταιρεία είναι η απώλεια της εμπιστοσύνης από μερίδα του κοινού της. Αυτό κοστίζει πολύ περισσότερο στην Apple από τα πρόστιμα που θα κληθεί να πληρώσει. Ας ελπίσουμε το μάθημα αυτό να αποδειχθεί “δυνατό” και αρκετό.

Οι ανακοινώσεις της Apple για τις μειωμένες τιμές αντικατάστασης μπαταριών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Επικροτούμε πλήρως το διαγνωστικό εργαλείο που θα αποτελέσει μέρος του iOS, είναι κάτι που έλειπε και θα είναι το μόνο θετικό που θα μας μείνει από αυτή την ιστορία.

Αλλαγή φρασεολογίας

Είχαμε εκφράσει τη δυσπιστία μας ως προς τη φρασεολογία που είχε χρησιμοποιήσει η Apple κατά την πρώτη απολογία της. Τότε η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως οι αλλαγές αυτές αφορούσαν μόνο τις περιπτώσεις μέγιστων φορτίων ενέργειας (peak). Με τη χθεσινή της ανακοίνωση, προσεκτικά, επεκτείνει τις συνθήκες του υποχρονισμού.

Ενώ ο υποχρονισμός της CPU και της GPU γινόταν αποκλειστικά στις περιπτώσεις υψηλής ζήτησης ενέργειας στην πρώτη ανακοίνωση, τώρα πια “σε μερικές περιπτώσεις οδηγούν σε μεγαλύτερους χρόνος εκκίνησης των εφαρμογών και σε μείωση της απόδοσης”.

Γνωρίζαμε και οι ίδιοι πως πρόκειται για φαινόμενο που επηρεάζει τη συνολική απόδοση των συσκευών και όχι μόνο το “peak performance”. Σιγά σιγά, η Apple το παραδέχεται και αυτό.

Συμπέρασμα: η Apple, για να “μη χαλάσει το προφίλ της”, είναι ειλικρινής “τόσο – όσο”. Συγνώμη, αλλά από τις πρακτικές της προκύπτει πως ζητούμενο δεν είναι η πλήρης διαφάνεια, αλλά η αναφορά της πραγματικότητας στο βαθμό που οι καταστάσεις το απαιτούν. Και αυτό είναι το πραγματικά κακό νέο κατά τη γνώμη μου.

Υπάρχουν κι άλλα

Δυστυχώς, εκτιμώ πως ακόμα δεν ξέρουμε όλη την αλήθεια. Στην προηγούμενη τοποθέτησή μας είχαμε τονίσει πως η στόχευση του προγράμματος αντικατάστασης μπαταριών ήταν λανθασμένη. Γιατί όμως χρειάστηκε το πρόγραμμα αυτό και στη συνέχεια η τακτική του υποχρονισμού;

Στο iPhone 4S (για παράδειγμα), γιατί δεν υπήρχαν γενικευμένα φαινόμενα απροσδόκητων τερματισμών κατά τη γήρανση των μπαταριών τους;

Εκτιμάμε πως η Apple (ορθώς) εκμεταλλεύεται το γεγονός του in house σχεδιασμού των επεξεργαστών της. Με την τακτική αυτή κάνει χρήση της “τεχνικής” (θα χρησιμοποιήσω τον όρο που χρησιμοποιούσε η Commodore προς τους Amiga developers) directly hit the hardware.

Έχει δηλαδή τη δυνατότητα να ωθεί στα άκρα τους επεξεργαστές της για την καλύτερη απόδοσή τους και φυσικά για τα καλύτερα αποτελέσματα στις εφαρμογές μετρήσεων. Στα “άκρα” αυτά, δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι γηρασμένες μπαταρίες, ακόμη περισσότερο στις νεότερες, ενεργειακά απαιτητικές εκδόσεις του iOS.

Αυτό, είναι ένα “καλό σενάριο”. Δεν θέλουμε να σκεφτούμε άλλο σενάριο αυτή τη στιγμή, γιατί σίγουρα θα είναι προς την κατεύθυνση του προβληματικού hardware.

Η ουσία όμως είναι πως και πάλι, η Apple δεν λέει όλη την αλήθεια. Γιατί οι συσκευές της από το iPhone 6 και μετά χρειάζονται ειδική διαχείριση ως προς την ενέργεια ενώ όλες οι άλλες της αγοράς, όχι;

Σε αυτό το σκέλος υπάρχει δρόμος μπροστά μας.

Έπρεπε η Apple να εφαρμόσει αυτή την τεχνική;

Ναι. Αλλά ανοικτά και με διαφάνεια. Αν είχε πράξει ανοικτά η ιστορία θα είχε καταγράψει ένα ακόμα θετικό κεφάλαιο υποστήριξης των πελατών της. Όμως δεν το έκανε. Είτε γιατί ήθελε να αποκρύψει ένα πρόβλημα στο hardware, είτε γιατί δεν ήθελε να χαλάσει το προφίλ της.

Το οποίο όμως το “χάλασε” ακόμη περισσότερο. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τους τίτλους “η Apple ομολόγησε πως καθυστερεί τις παλαιές συσκευές της για να αγοράζουν οι καταναλωτές τις καινούργιες”. Το θέμα πουλάει και η αλήθεια δεν είναι το ζητούμενο. Ούτε για την Apple ούτε για τους αρθρογράφους.

Η ευθύνη όμως ανήκει στην Apple.

Τελικά;

Τελικά, εκτιμώ πως δεν έχουμε δει ακόμα όλα τα κομμάτια του παζλ. Η Apple κρύβει εντέχνως το όποιο πρόβλημα την ανάγκασε να προβεί στη λύση του υποχρονισμού.

Ως χρήστες, μάλλον κερδισμένοι θα βγούμε. Δηλαδή, θα ξέρουμε πότε η μπαταρία μας θα χρειάζεται αντικατάσταση. Πλέον και με επίσημο διαγνωστικό εργαλείο. Η Apple όντως δεν “καθυστερεί τις παλιές συσκευές για να πουλήσει νέες”, αλλά με τα λάθη της στη διαχείριση του ζητήματος που προέκυψε (το οποίο επαναλαμβάνω πως ακόμα δεν γνωρίζουμε) υπέστη μία τεράστια ήττα.

Αν θα της το συγχωρήσουν οι πελάτες της, είναι κάτι που μένει να φανεί.

SourceApple
Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Cosmote έχει το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα

Το βραβείο για το "πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα" απέσπασε και πάλι η Cosmote στα Speedtest Awards της Ookla, της πρώτης εταιρείας παγκοσμίως για μετρήσεις...

Ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί με υπογραφή Fiat-Chrysler

Μια ακόμα εταιρεία, ο ιταλικός όμιλος παραγωγής αυτοκινήτων Fiat-Chrysler Automobiles, φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί, σε συνεργασία με αμερικανική start-up....

Συμφωνία Hyundai και Apple για το πρώτο Apple Car

Ο Δεκέμβριος 2020 μάλλον δεν ήταν ο καλύτερος μήνας για την αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, έναν από τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Τη...

Δωρεάν WiFi στην Ακρόπολη και το Ηρώδειο

Δωρεάν WiFi θα είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Cosmote....

Ζημιά στην όραση οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη

Σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει την όραση του να έχει χαμηλώσει στη διάρκεια της καραντίνας, σύμφωνα με...

Ιστορικό υψηλό για την ισοτιμία του Bitcoin

Aνήμερα των δωδέκατων γενεθλίων του, το πιο διαδεδομένο κρυπτονόμισμα Bitcoin έσπασε κάθε ρεκόρ. Η πορεία της ισοτιμίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου υπήρξε σταθερά...

Σχετικάάρθρα