Ανοίγει σήμερα το πρώτο κατάστημα χωρίς ταμεία, αναμονές και «ουρές»

834

Με καθυστέρηση ενός έτους, το Amazon Go, το πρώτο κατάστημα χωρίς ουρές και ταμεία ανοίγει τις πύλες του σήμερα στο Seattle. Όπως σας είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν, το κατάστημα λειτουργούσε πιλοτικά εξυπηρετώντας μόνο εργαζόμενους της εταιρείας.

Πώς λειτουργεί

Ο καταναλωτής, έχοντας πρώτα κατεβάσει στο smartphone του την εφαρμογή Amazon Go, εισέρχεται στο κατάστημα και σκανάρει τη συσκευή του στον σχετικό αισθητήρα.

Στη συνέχεια, επιλέγει τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν. Το κατάστημα διαθέτει σαλάτες, sandwiches, ποτά, αλλά και έτοιμα γεύματα. Ο καταναλωτής δεν σκανάρει τα προϊόντα σε ειδικά μηχανήματα κλπ, απλά τα παίρνει από τα ράφια.

Το λογισμικό της Amazon συνδυάζει το «check in» του καταναλωτή στην είσοδο του καταστήματος με τα δεδομένα που λαμβάνει από τις κάμερες που είναι τοποθετημένες στο κατάστημα.

Ως αποτέλεσμα, ο καταναλωτής, δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο, από το να επιλέξει τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν και απλά να φύγει από το κατάστημα.

Έως τώρα οι δοκιμές που έγιναν κρίθηκαν ως επιτυχημένες. Ο συντάκτης του The Verge, Jason Del Rey, αναφέρει πως κατά τη δική του δοκιμή που έγινε πριν λίγες ημέρες, το λογισμικό τον χρέωσε για τα προϊόντα που όντως είχε αγοράσει. Στις ελάχιστες περιπτώσεις όπου το λογισμικό δεν μπορεί να «αποφανθεί», προσωπικό του καταστήματος που είναι stand by σε μη ορατή θέση, αναλαμβάνει την επίλυση του προβλήματος.

Ασφαλώς δεν θα λατρέψουν όλοι τη νέα υπηρεσία της Amazon. Πολλοί είναι αυτοί που προβάλουν ενστάσεις στις εφαρμογές της τεχνολογίας που υπεισέρχονται στη σφαίρα της προσωπικής τους ζωής.

Και φυσικά, το όλο εγχείρημα θα κριθεί στην πράξη. Καλές οι δοκιμές, αλλά το σύστημα αυτό θα δείξει την αξία του όταν το κατάστημα θα είναι γεμάτο με κόσμο και οι πελάτες θα μπαινοβγαίνουν συνέχεια. Θα μπορέσει το λογισμικό της Amazon να ανταποκριθεί και να χρεώνει σε όλους τους καταναλωτές τα είδη που όντως επέλεξαν; Αυτό είναι κάτι που μένει να φανεί.

οι φωτογραφίες του καταστήματος είναι από το recode

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας

ΣΧΟΛΙΑ