13.1 C
Athens
Τετάρτη, 02 Δεκ 2020
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ANDROID Android O, τα βασικά χαρακτηριστικά του

Android O, τα βασικά χαρακτηριστικά του

Το Android O θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο και θα βελτιώσει την εμπειρία χρήσης των Android smartphones.

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτάH Google στο συνέδριό της, Google I/O, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, το χρονοδιάγραμμα του επερχόμενου λειτουργικού συστήματός της για φορητές συσκευές, Android O. Ας περάσουμε όμως απευθείας στα βασικά χαρακτηριστικά της νέας αυτής έκδοσης του Android OS, αλλά και στις απαντήσεις των λογικών ερωτημάτων που προκύπτουν.

Πότε θα κυκλοφορήσει;

Το Android 8.0, “O”, θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του ’17. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη δεύτερη δοκιμαστική έκδοση για τους προγραμματιστές.

Σε ποιες συσκευές θα είναι διαθέσιμο;

Στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτέμβρη θα δοθεί η αναβάθμιση για τις Pixel, Nexus και Android One συσκευές. Αναμένουμε επίσης, εντός λίγων μηνών η αναβάθμιση να διατεθεί τουλάχιστον για τις ναυαρχίδες των εταιρειών. Οι κατασκευαστές σταδιακά θα ανακοινώνουν τις υποστηριζόμενες συσκευές και τα σχετικά χρονοδιαγράμματά τους.

Autofill API

Πρόκειται για μία εξαιρετική λειτουργία που λύνει τα χέρια των χρηστών.

Αν για παράδειγμα, έχετε αποθηκευμένα στον Chrome τα διαπιστευτήριά σας για το Twitter και κατεβάσετε από το Google Play Store την εφαρμογή για το Twitter, κατά το άνοιγμά της θα σας προταθούν τα αποθηκευμένα διαπιστευτήριά σας, ακόμα και αν δεν βρίσκεστε στο περιβάλλον του Chrome.

Google Play Protect

Πρόκειται για τον μηχανισμό της Google που σκανάρει και εντοπίζει προβλήματα στις εφαρμογές του Google Play Store. Πλέον θα είναι ορατός στον χρήστη, ενημερώνοντάς τον για την τελευταία εκτελεσμένη σάρωση. Επίσης, ο χρήστης θα μπορεί χειροκίνητα να δώσει νέα εντολή σάρωσης.

PiP (Picture in Picture video)

Αρκετοί το γνωρίζουν από το iPad και κάποιοι άλλοι από την εφαρμογή του YouTube. Το Picture in Picture video έρχεται και στο Android και θα μας δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης ενός video σε μικρό παράθυρο στην οθόνη μας, ενώ εμείς πλοηγούμαστε σε άλλα σημεία του λειτουργικού συστήματος. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως αυτή η λειτουργία υπάρχει σε κάποιες συσκευές κατασκευαστών όπως η Samsung, αλλά, η υιοθέτησή του από τη Google θα βελτιώσει τη  – system wide – συμβατότητά του.

Βελτιώσεις στις ειδοποιήσεις

  • Snooze! Ναι, καλά καταλάβατε, πρόκειται για την αγαπημένη μας λειτουργία στο ξυπνητήρι μας, η οποία τώρα μετακομίζει και στις ειδοποιήσεις του Android. Θα έχουμε τη δυνατότητα λοιπόν να αναστέλλουμε την προβολή μίας ειδοποίησης, έως ότου τελειώσουμε την εργασία που εκτελούμε τη δεδομένη στιγμή.
  • Κανάλια ειδοποιήσεων. Οι δημιουργοί, θα μπορούν να κατηγοριοποιήσουν τις ειδοποιήσεις των εφαρμογών τους και οι χρήστες θα επιλέγουν μόνο τις κατηγορίες που τους ενδιαφέρουν.
  • Σήμανση ειδοποιήσεων σε εφαρμογή. Σε κάθε εφαρμογή που έχει εκκρεμείς ειδοποιήσεις θα υπάρχει ειδική σήμανση, που όμως δεν θα αναφέρει και τον αριθμό των ειδοποιήσεων. Ο χρήστης φυσικά θα μπορεί να αποκτήσει καλύτερη εικόνα, πατώντας παρατεταμένα στο εικονίδιο της εφαρμογής.
  • Οι ειδοποιήσεις μηνυμάτων στο εξής θα περιλαμβάνουν περισσότερο κείμενο και θα χρειάζεται λιγότερες φορές να ανοίγουμε την εφαρμογή για να καταλάβουμε το νόημα του κάθε μηνύματος.

Βελτιώσεις στην ταχύτητα και στη διαχείριση ενέργειας

  • Μικρότεροι χρόνοι εκκίνησης συσκευής. Στον συγκεκριμένο τομέα το Android O, θα κάνει θαύματα. Σε μερικές περιπτώσεις (Google Pixel), ο χρόνος εκκίνησης των συσκευών θα περιοριστεί στο μισό!
  • Περιορισμός εργασιών εφαρμογών στο υπόβαθρο. Η Google, σε συνεργασία με τους προγραμματιστές, επιδιώκει τη διακοπή της άσκοπης σπατάλησης πόρων, η οποία και καθυστερεί τις συσκευές μας και μειώνει την ενεργειακή αυτονομία τους. Οι δημιουργοί εφαρμογών έχουν πλέον στη διάθεσή τους πολύτιμα εργαλεία για τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας των εφαρμογών τους.

Νέα Emoji’s

Αρκετοί θα δυσαρεστηθούν, αλλά η Google αποφάσισε ο σχεδιασμός των emoji’s να είναι πιο κοντά σε αυτόν που χρησιμοποιούν άλλες πλατφόρμες επικοινωνίας.

Πιο έξυπνη “αντιγραφή – επικόλληση”

Το Android O, θα καταλαβαίνει τι θέλουμε να αντιγράψουμε από μία σελίδα, φόρμα κλπ και θα προτείνει από μόνο του ένα εύρος κειμένου. Στην ουσία πρόκειται για χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI), ακόμα και αν χρησιμοποιείται για κάτι τόσο “απλό”.

Νέος τρόπος σχεδιασμού εικονιδίων

Οι προγραμματιστές πλέον θα μπορούν να διαμορφώνουν το σχήμα των εικονιδίων των εφαρμογών τους, όπως αυτοί επιθυμούν. Η δυνατότητα αυτή επετεύχθη με τη χρήση δύο επιπέδων (layers) σχεδιασμού.

Εγγενής υποστήριξη περισσότερων χρωματικών παλετών

Πλέον, με το Android O, θα υποστηρίζονται επίσημα απεικονίσεις ευρέως χρωματικού φάσματος. Θα υποστηρίζονται απευθείας «προφίλ» όπως τα AdobeRGB και DCI-P3

Υποστήριξη προτύπου Bluetooth 5

Το Android O θα υποστηρίζει πλήρως το πρότυπο Bluetooth 5. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αυτή τη στιγμή το συναντάμε μόνο στα Galaxy S8 και Xiaomi Mi 6.

Με δυο λόγια, τα πλεονεκτήματα του προτύπου Bluetooth 5 είναι η τετραπλάσια εμβέλειά του, η διπλάσια ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και κυρίως, η δυνατότητα σύνδεσης δύο ζευγαριών ακουστικών σε μία πηγή. Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορούμε από ένα smartphone να ακούμε ταυτόχρονα την ίδια μουσική με έναν φίλο μας.

Αυτόματη ενεργοποίηση Wi-Fi, σε έμπιστες τοποθεσίες

Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον feature. Ορίζουμε τις έμπιστες τοποθεσίες μας (trusted locations) και το τσιπάκι του Wi-Fi θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν φτάνουμε σε αυτές. Θα φανεί χρήσιμο σε όσους κλείνουν συχνά το Wi-Fi.

Android Go

Πρόκειται για μία ειδική, πιο «ελαφριά» έκδοση του Android O, η οποία θα εγκαθίσταται σε συσκευές που διαθέτουν RAM 1GB, ή λιγότερη.

Το χαρακτηριστικό αυτό εστιάζει σε πολλές συσκευές που πωλούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες και που δεν διαθέτουν ιδιαίτερα δυνατά τεχνικά χαρακτηριστικά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Google θα προσπαθήσει να αυξήσει τη χρήση του τελευταίου λειτουργικού της συστήματος και κατά μία έννοια να καταπολεμήσει το πρόβλημα των πολλών εκδόσεων του Android που είναι εγκατεστημένες στις ενεργές συσκευές.

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι πολύ σημαντικό. Εάν η Google καταφέρει να επιλύσει το πρόβλημα του Android fragmentation, θα μπορέσει επιτέλους να προσφέρει στους προγραμματιστές μία ενοποιημένη βάση χρηστών, ως προς την έκδοση του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιούν.

Δυο λόγια

Η Google κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Διαθέτει πλέον ένα ώριμο λειτουργικό σύστημα και εστιάζει στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα δουλεύει πάνω στη βελτιστοποίηση του κώδικα του Android.

Μερικές φορές, οι αλλαγές που δεν φαίνονται είναι και οι πιο σημαντικές ως προς την εμπειρία του χρήστη. Το μεγάλο στοίχημα για τη Google θα είναι να μπορέσει να «μαζέψει» μεγάλος μέρος της βάσης χρηστών της υπό την ομπρέλα του Android O. Αυτόματα, οι δημιουργοί εφαρμογών θα αυξήσουν το βαθμό προτεραιότητας που δίνουν στο Android και το iOS θα απωλέσει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα που σήμερα διαθέτει.

 

 

 

 

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Πρόστιμο €10 εκατ στην Apple για τα υποτιθέμενα αδιάβροχα iPhone

Η διαφημιστική καμπάνια της Apple υποσχόταν ότι το iPhone ήταν ανθεκτικό στο νερό, σε βάθος 4m, για 30 λεπτά. Όμως, η πραγματικότητα ήταν εντελώς...

6η Διημερίδα ITS: Έξυπνα συστήματα μεταφορών στην Ελλάδα

O Ελληνικός Οργανισμός Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών (ITS Hellas) διοργανώνει διημερίδα με θέμα "Ευφυή Συστήματα Μεταφορών και Eξελίξεις στην Ελλάδα". Έπειτα από πέντε συνολικά επιτυχημένες...

Οι πάροχοι Internet υποχρεούνται να γνωστοποιούν τις πραγματικές ταχύτητες

Ισχύουν πλέον κανονικά οι διατάξεις του Εθνικού Κανονισμού Ανοιχτού Διαδικτύου (ΕΚΑΔ) για τις ταχύτητες στα σταθερά δίκτυα Internet. Οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο Internet...

Η Κίνα πιέζει για παγκόσμια παρακολούθηση των μετακινήσεων

Με αφορμή την πανδημία του Covid-19, η Κίνα ξαναρίχνει στο τραπέζι το θέμα της παγκόσμιας παρακολούθησης και ενημέρωσης των προσωπικών δεδομένων υγείας. Ο Πρόεδρος...

35 χρόνια Windows

Με μερίδιο που αγγίζει το 90% στην παγκόσμια αγορά, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Microsoft με το λειτουργικό σύστημα Windows, στους...

Εφαρμογή γυμναστικής μετατρέπει το καθημερινό τρέξιμο σε περιπέτεια

Διανύοντας τη δεύτερη εβδομάδα του δεύτερου πανελλαδικού lockdown, η αγορά μπήκε πάλι σε ρυθμούς καραντίνας μετά από μισό σχεδόν χρόνο. Οι συνήθειες των πολιτών...

Σχετικάάρθρα