Από το σύνολο των πωληθέντων συσκευών smartphone του 2017, το 99,9% «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα της Google για φορητές συσκευές Android, ή το αντίστοιχο λειτουργικό σύστημα της Apple, iOS. Σύμφωνα με τη Gartner στην οποία ανήκει και η σχετική έρευνα, πρόκειται για ποσοστό ρεκόρ (αθροιστικά των δύο λειτουργικών συστημάτων).

Η Gartner υπολογίζει πως κατά το 2017 πωλήθηκαν περίπου 1,5 δις συσκευές smartphone, εκ των οποίων το 1,5 εκατομμύριο αφορούσε συσκευές που «τρέχουν» τα λειτουργικά συστήματα BlackBerry OS, Windows Mobile ή άλλα, «μικρότερα» Λ/Σ.

Αν και η Microsoft και η BlackBerry βλέπουν επί σειρά ετών τα λειτουργικά τους συστήματα για φορητές συσκευές να υποχωρούν έναντι αυτών της Google και της Apple, πλέον, με το ποσοστό των Λ/Σ των δύο κολοσσών να αγγίζει το 99,9%, μάλλον αυτά [BlackBerry OS/Windows Mobile] θα πρέπει να θεωρούνται τεχνολογικώς «νεκρά».

Στο μεταξύ, η BlackBerry πρόσφατα είχε ανακοινώσει πως σκοπεύει να συνεχίσει την υποστήριξη του λειτουργικού της συστήματος BlackBerry 10 για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα, τη στιγμή όμως που παροτρύνει τους χρήστες της να αναβαθμίσουν τα smartphones τους με Android συσκευές που κατασκευάζονται από την TCL. Υπηρεσίες όπως το BlackBerry World θα σταματήσουν τη λειτουργία τους έως τα τέλη του 2019.

Τον Οκτώβρη που μας πέρασε, η Microsoft είχε ανακοινώσει πως θα συνεχίσει την υποστήριξη των Windows 10 Mobile με αναβαθμίσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και τις επιδιορθώσεις μικρο-σφαλμάτων, αλλά δεν σκοπεύει να αναπτύξει νέες λειτουργίες ή να κυκλοφορήσει νέες συσκευές.

Η πτώση της BlackBerry είναι αξιοσημείωτη, καθώς η εταιρεία συνέχιζε να αναπτύσσεται έως και δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του original iPhone, εις βάρος της «δυνατής» τότε, Nokia.

Μέσα όμως σε λίγα χρόνια, η μεγάλη δημοφιλία των συσκευών της Apple και της Samsung και η παράλληλη είσοδος στην αγορά νέων κατασκευαστών που εμφανίζουν αξιοσημείωτη δυναμική, οδήγησαν το Android και το iOS στο να αποκτήσουν το εντυπωσιακό 99,9% της αγοράς.

Κάτι τέτοιο δεν το συναντάμε ούτε στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αν και εκεί η πρωτοκαθεδρία της Microsoft έχει χρονικά (αλλά και στα εταιρικά περιβάλλοντα) βαθιές ρίζες, το Linux έχει καταφέρει να επιζήσει, ανεβάζοντας σε κάποιες χώρες (όπως στην Ελλάδα) τα (μικρά) ποσοστά του.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ