Η Digea, με ανακοίνωσή της, προσπαθεί να ενημερώσει τους καταναλωτές για τα οφέλη της τεχνολογίας εκπομπής τηλεοπτικού σήματος DVB-T2. Στην ουσία, ο στόχος της ανακοίνωσης είναι η άσκηση πίεσης προς κάθε κατεύθυνση και μόνο, καθώς, στην ανακοίνωσή της η Digea δεν εξηγεί απλά και κατανοητά στους καταναλωτές πώς προκύπτει το «κέρδος» από την υιοθέτηση της τεχνολογίας DVB-T2.

Τεχνολογία εκπομπής τηλεοπτικού σήματος DVB-T2

Η τεχνολογία εκπομπής τηλεοπτικού σήματος DVB-T2, φέρει την κωδικοποίηση σήματος MPEG-4 AVC (H.264), με βάση την οποία, ανά συχνότητα μπορούν να «χωρέσουν» επτά κανάλια τυπικής ευκρίνειας, έναντι τεσσάρων που μπορούν να εκπέμψουν ανά συχνότητα με το σημερινό σύστημα. Αντίστοιχα είναι και τα «κέρδη» για την εκπομπή υψηλής ευκρίνειας.

Με την υιοθέτηση λοιπόν της συγκεκριμένης τεχνολογίας, από τον ίδιο αριθμό συχνοτήτων, θα μπορούν να εκπέμπουν περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί. Εκτός από τα κέρδη «τεχνικής φύσεως» (απελευθέρωση φάσματος, βελτίωση εικόνας κλπ), αυξάνονται και οι διαθέσιμες συχνότητες προς ενοικίαση από το κράτος.

Η χρήση της τεχνολογίας DVB-T2 παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά και ένα μεγάλο μειονέκτημα: οι περισσότεροι από εμάς θα πρέπει να προμηθευτούμε νέες συσκευές τηλεόρασης, ή νέους αποκωδικοποιητές.

Ας δούμε τώρα και την επίσημη ανακοίνωση:

Ανακοίνωση Digea

Αναγκαία για την καλύτερη αξιοποίηση του τηλεοπτικού φάσματος και την κατοχύρωση των συμφερόντων της χώρας στο φάσμα είναι η έγκαιρη υιοθέτηση ενός οδικού χάρτη μετάβασης στην τεχνολογία εκπομπής τηλεοπτικού σήματος, DVB-T2.

Σε συνέχεια της συνέντευξης Τύπου της εταιρείας στις 12/7/2017, η Digea διευκρινίζει:

Η Ελλάδα όπως και όλες οι όμορες και οι Ευρωπαϊκές χώρες ενόψει του 2ου ψηφιακού μερίσματος, θα αποδώσει τμήμα του σημερινού τηλεοπτικού φάσματος, στην κινητή τηλεφωνία μεταξύ του 2020 και 2022. Ταυτόχρονα με την απόδοση του φάσματος, είναι μονόδρομος για τη χώρα να υιοθετήσει τη νέα τεχνολογία  DVB-Τ2 για την τηλεόραση. Σε διαφορετική περίπτωση, λόγω του διεθνούς συντονισμού και τη χρήση της τεχνολογίας DVB-T2 από τις όμορες χώρες, η Ελλάδα κινδυνεύει να απολέσει σπάνιο Εθνικό Πόρο που είναι οι τηλεοπτικές συχνότητες και να θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία των ιδιωτικών και δημόσιων τηλεοπτικών δικτύων σε πολλές περιοχές ανά την επικράτεια.

Είναι καθήκον των Ψηφιακών Παρόχων αλλά παράλληλα και υποχρέωση της Πολιτείας να υιοθετήσει έγκαιρα έναν οδικό χάρτη ενεργειών και να προβεί στην απαραίτητη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων μερών και ιδιαίτερα των πολιτών, για την απαραίτητη προετοιμασία που απαιτείται ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση χωρίς περιττό κόστος στη νέα τεχνολογία.

Συγκεκριμένα:

α) Οι Ψηφιακοί Πάροχοι της Ιδιωτικής και Δημόσιας Τηλεόρασης πρέπει να ενημερωθούν θεσμικά για το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα μετάβασης στη νέα τεχνολογία ώστε να προβούν έγκαιρα στην επιλογή κατάλληλου εξοπλισμού και επενδύσεων στο δίκτυό τους.

β) Οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις της αγοράς (εισαγωγείς τηλεοράσεων καθώς και καταστήματα λιανικής και χονδρικής πώλησης) πρέπει να ενημερωθούν ώστε να εισάγουν από τώρα και να διαθέτουν στο κοινό τις συμβατές με τη νέα τεχνολογία συσκευές. Με την έγκαιρη ενημέρωση θα αποφευχθεί η μετατροπή της χώρας σε αποθετήριο τηλεοράσεων παλαιάς τεχνολογίας, που δεν θα διατίθενται πλέον στις λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες και δεν θα είναι συμβατές με τη νέα τεχνολογία (υπενθυμίζουμε ότι αυτό συνέβη στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία με την τεχνολογία κωδικοποίησης και συμπίεσης σήματος mpeg2 με πολύ αρνητικά αποτελέσματα για το κοινό, ανάγκη αγοράς αποκωδικοποιητών κλπ).

γ) Οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να ενημερωθούν ώστε να επιλέγουν για τις νέες αγορές τους τις συμβατές με τη νέα τεχνολογία τηλεοράσεις. Έτσι θα προστατεύσουν την επένδυσή τους και δεν θα χρειαστεί στο μέλλον να προβούν σε επιπλέον αγορά αποκωδικοποιητών DVB-T2 για να λαμβάνουν το τηλεοπτικό σήμα».

Συνεπώς η DIGEA προειδοποιεί όσους καταναλωτές αγοράσουν τηλεοράσεις, αλλά και αποκωδικοποιητές να υποστηρίζουν την τεχνολογία που θα ισχύσει, αλλά είναι σαφές ότι με αυτόν τον τρόπο… υπενθυμίζει στην κυβέρνηση την έλευση της καινούργιας τεχνολογίας ενισχύοντας τις απόψεις της ΕΙΤΗΣΕΕ για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

ΣΧΟΛΙΑ