Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Southampton, Edinburgh και Harvard, με επικεφαλής τον ερευνητή κυταρρικής ανατομίας Dr. William Hill, ολοκλήρωσαν τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ για τη σχέση μεταξύ ανθρώπινου γονιδιώματος και ικανότητας για σκέψη, με απώτερο στόχο το σχεδιασμό γενετικής εξέτασης που θα προβλέπει το επίπεδο ευφυΐας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry και παρουσιάζουν 538 γονίδια σε 187 περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος που σχετίζονται με την ανθρώπινη ευφυΐα. Για τη διεξαγωγή της έρευνας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δείγματα DNA από 240.000 ανθρώπους τα οποία τους παραχωρήθηκαν από τη Biobank. Μερικά από αυτά τα γονίδια συνδέονται και με άλλα αποτελέσματα, όπως π.χ. η μακροζωία.

Η συγκεκριμένη έρευνα εστιάζει στην “τυπική” ανθρώπινη ευφυΐα, αυτή που αντιστοιχεί στην ικανότητα του εγκεφάλου να αντιλαμβάνεται, σκέφτεται και λύνει προβλήματα και που μετριέται συνήθως με το δείκτη νοημοσύνης. Εξετάζει επίσης το ρόλο της νευρογέννεσης και του επιπέδου της μυελίνης στη διαμόρφωση της ευφυΐας και της γενικότερης εικόνας της υγείας του ανθρώπου.

Παρόλα αυτά, οι ίδιοι ερευνητές κατάφεραν να προβλέψουν με σχετική ακρίβεια, διαφορετικό επίπεδο ευφυΐας λόγω γενετικών χαρακτηριστικών μόνο στο 7% του δείγματος που ερευνήθηκε. Όπως είπαν, υπάρχουν και άλλοι σοβαροί και καθοριστικοί παράγοντες όπως οι συνθήκες ανάπτυξης των παιδιών, η τροφή, η ασφάλεια, η μόλυνση του περιβάλλοντος, τα ερεθίσματα που δεχόμαστε στη βρεφική και παιδική ηλικία και πάρα πολλά άλλα.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ