Το YouTube έχει κατηγορηθεί πολλές φορές μέσα στους τελευταίους μήνες ότι φιλοξενεί ακραία βίντεο και επιπλέον χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να προωθήσει ακραίο περιεχόμενο και να τραβήξει την προσοχή του κοινού προς αυτό. Για να αποκρούσει αυτές τις κατηγορίες η Susan Wojcicki, CEO του YouTube, ανακοίνωσε ότι το δημοφιλές μέσο αλλάζει τη στάση του απέναντι σε περιεχόμενο για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι προωθεί διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

Συγκεκριμένα, η Wojcicki δήλωσε ότι στο εξής το YouTube θα εντοπίζει βίντεο που αναφέρονται ή συνδέονται με θεωρίες συνωμοσίας όπως π.χ. η παρουσία ανθρώπων στη Σελήνη ή οι αεροψεκασμοί. Κατόπιν, το YouTube θα παραθέτει πληροφορίες από το Wikipedia μέσα σε αυτά τα βίντεο ώστε ο θεατής να μπορεί να ενημερωθεί για διαφορετικές απόψεις πάνω στα αμφιλεγόμενα θέματα.

Η Susan Wojcicki, CEO του YouTube, στο φεστιβάλ SXSW χθες στο Austin

Σύμφωνα πάντα με τις χθεσινές δηλώσεις της Wojcicki στο Austin, το YouTube έχει συλλέξει πληροφορίες από το Internet, με το μεγαλύτερο όγκο να προέρχεται από το Wikipedia, για τις επικρατέστερες θεωρίες συνωμοσίας π.χ. κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι άσπρες γραμμές στον ουρανό είναι χημικά με τα οποία οι κυβερνήσεις ψεκάζουν τους ανθρώπους. Όταν λοιπόν εντοπίζεται ένα βίντεο που ασχολείται με αυτό το θέμα, το YouTube θα βάζει στο κάτω μέρος του ένα πλαίσιο κειμένου, το information cue, με αντικρουόμενες πληροφορίες και συνδέσμους από το Wikipedia.

Παρόλο που το Wikipedia είναι μία ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια που γράφεται και συντηρείται εθελοντικά από χρήστες του Internet και δεν είναι καθόλου αποδεκτή από την ακαδημαϊκή κοινότητα σαν πηγή πληροφοριών, εξακολουθεί να αποτελεί μία ουδέτερη βάση δεδομένων όπου συνήθως εκφράζονται όλες οι απόψεις. Το YouTube δεν έχει αποκαλύψει ακόμα τον αριθμό των συνωμοσιών που περιλαμβάνονται στη λίστα του αλλά η Wojcicki υποσχέθηκε ότι η λίστα θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται συνέχεια.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ