Τα Jump, τα ποδήλατα πόλης με ηλεκτρική υποβοήθηση, ετοιμάζονται για την ευρωπαϊκή πρεμιέρα τους στο Βερολίνο έπειτα από την επιτυχημένη ανάπτυξή τους στην αγορά των ΗΠΑ. Παράλληλα, τα ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια της Lime είναι ήδη διαθέσιμα σε πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Μπορεί οι περιπτώσεις των Jump και Lime να μην έχουν συγκεντρώσει ακόμα τα φώτα της δημοσιότητας, ειδικά στην Ελλάδα, αλλά έχουν κεντρίσει από καιρό το ενδιαφέρον της Uber. Επίσης, παρόλο που το ελληνικό κοινοβούλιο ασχολείται με τα αυτοκίνητα της Uber στην Αθήνα, η ίδια η Uber φαίνεται ότι χαράζει το μέλλον της πάνω σε δύο τροχούς αντί για τέσσερεις.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Dara Khosrowshahi, CEO της Uber, ρίχνουν φως στη στρατηγική που έχει οδηγήσει το 2018 στην εξαγορά της Jump, τη χρηματοδότηση και στήριξη της Lime και τη συνεργασία με δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις δίτροχων μέσων. Η Uber πιστεύει ότι τα ψωμιά της μεμονωμένης μετακίνησης με αυτοκίνητο στις μεγάλες πόλεις είναι μετρημένα και ότι στο μέλλον θα διανύουμε καθημερινά μικρές αποστάσεις οδηγώντας δίτροχα οχήματα, πχ ποδήλατα, πατίνια και μηχανές μικρού κυβισμού.

Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών στις μεγάλες πόλεις του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού βορρά θα ευνοήσει την καθημερινή μετακίνηση με δίτροχα μέσα, όπως συνέβαινε πάντα στη νότια Ευρώπη. Όμως, η μεταβατική φάση προβλέπεται να προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημιά στην Uber. Ο Khosrowshahi δήλωσε ότι είναι έτοιμος να θυσιάσει τη βραχυπρόθεσμη υψηλή κερδοφορία ανα δρομολόγιο αυτοκινήτου για να εστιάσει στη μακροπρόθεσμη αύξηση του μεριδίου αγοράς της Uber στον κλάδο των μέσων μεταφοράς.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ