18.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

AirPlay 2: τα βασικά χαρακτηριστικά του

Με το enhanced buffering η Apple επιχειρεί να μετατρέψει το streaming σε πρώτης κλάσης εμπειρία ακρόασης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Το πρωτόκολλο μεταφοράς ήχου και video (μαζί με τα δεδομένα τους) AirPlay 2 είχε ανακοινωθεί από την Apple κατά τη διάρκεια του WWDC ’17 μαζί με την προεπισκόπηση του HomePod. Τι σημαίνει όμως αυτό για τον τελικό καταναλωτή και πώς θα επωφεληθεί από τη νέα έκδοση του πρωτοκόλλου;

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή:

Διαθεσιμότητα

Το AirPlay 2 θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις συσκευές που τρέχουν το iOS 11 (iPhone, iPad, iPod Touch), στους υπολογιστές Mac και στα Apple TVs (4ης γενιάς ή 4K).

Ως προς τα υποστηριζόμενα ηχεία, εκτός από το HomePod, AirPlay 2 ηχεία θεωρούνται και όσα είναι συνδεδεμένα σε συσκευή Apple TV. Αν για παράδειγμα έχετε συνδεδεμένη στο Apple TV σας μία soundbar ή ένα Home Cinema, οι άλλες συσκευές σας θα βλέπουν το ηχοσύστημά σας ως AirPlay 2 ηχείο.

Επίσης, αναμένεται υποστήριξη από τρίτους κατασκευαστές όπως η Sonos.

Δυνατότητες

Με το πρωτόκολλο AirPlay μπορούμε να μεταδώσουμε ήχο, video, ή μια «οθόνη».

Με το AirPlay 2 μπορούμε να στείλουμε ήχο σε πολλά ηχεία ταυτόχρονα, να “στείλουμε” διαφορετικά τραγούδια σε κάθε ηχείο και στην περίπτωση του ΗomePod να επιλέξουμε stereo αναπαραγωγή σε δύο ηχεία.

Enhanced Buffering – «όλα τα λεφτά»

Όταν μεταδίδουμε ένα τραγούδι μέσω bluetooth ή μέσω της πρώτης υλοποίησης AirPlay, ένα μικρό σκέλος του τραγουδιού – λίγων δευτερολέπτων συνήθως – προφορτώνεται (buffering) στο ηχείο – συσκευή. Έτσι εάν για ελάχιστα δευτερόλεπτα υπάρξει κάποιο δικτυακό πρόβλημα ή αν η συσκευή μας βρεθεί εκτός εμβέλειας Wi-Fi, η αναπαραγωγή συνεχίζεται.

Με το AirPlay 2 ξεχνάμε τα δευτερόλεπτα, καθώς προ-φορτώνονται λεπτά του τραγουδιού που αναπαράγεται, αλλά και του επόμενου τραγουδιού. Πρόκειται για μία πανέξυπνη κίνηση, εφόσον τα αρχεία ήχου έχουν μικρό μέγεθος. Για παράδειγμα, για να φορτωθεί ένα ολόκληρο τραγούδι του Apple Music στην προσωρινή μνήμη του έξυπνου ηχείου απαιτούνται (π.χ.) 10MB. Ελάχιστος όγκος δεδομένων, σημαντική όμως αλλαγή.

Εάν στριμάρετε ένα τραγούδι μέσω του πρωτοκόλλου AirPlay 2 και να φύγετε από το σπίτι, το τραγούδι θα παίξει ολόκληρο ή σχεδόν ολόκληρο.

Τελικά πλεονεκτήματα

Ασφαλώς και το βελτιωμένο buffering δεν είναι η μοναδική αλλαγή του νέου πρωτοκόλλου. Η Apple εργάζεται για τη μοντερνοποίηση του παλαιού – πλέον – AirPlay και υπόσχεται βελτιωμένη απόκριση και μεταφορά του ήχου πιο γρήγορα από την αναπαραγωγή του σε πραγματικό χρόνο. Φυσικά, η προσθήκη του muti-room audio και του stereo pairing είναι δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Σημασία όμως έχει το πώς γίνεται η υλοποίηση και αυτή σύμφωνα με «τα χαρτιά», θα είναι εξαιρετική.

Πιο απλά, τουλάχιστον ως προς τον ήχο, κατά τα πρώτα δευτερόλεπτα της αναπαραγωγής ενός κομματιού φορτώνονται ταυτόχρονα τα δεδομένα που αφορούν τα επόμενα λεπτά του. Δηλαδή, λίγα δευτερόλεπτα μετά θα απολαμβάνουμε αναπαραγωγή και χειρισμό της μουσικής μας σαν να είναι ήδη «φορτωμένη» στο ηχείο. Πόσο γρήγορα αλλάζουμε τη μουσική στο iPhone μας; Ο στόχος του AirPlay 2 είναι να επιτευχθεί η ίδια εμπειρία ακρόασης και κατά το streamάρισμα ήχου.

Κλείνοντας

Η Apple έχει αργήσει. Όμως, εργάζεται σοβαρά για την πραγματική αναβάθμιση του πρωτοκόλλου μεταφοράς ήχου και video, η οποία θα βελτιώσει κατά πολύ την εμπειρία χρήσης.

Σημειώστε επίσης πως με το AirPlay 2 θα μπορούμε να συνεχίσουμε τον έλεγχο της μουσικής από οποιαδήποτε συμβατή συσκευή. Για παράδειγμα, στέλνουμε από το Spotify ένα τραγούδι από το iPad στο HomePod. Από το iPhone μας μπορούμε (εκτός από το να ελέγξουμε την αναπαραγωγή της μουσικής) να προσθέσουμε στην «ουρά» ένα άλλο κομμάτι, ένας φίλος από την παρέα ένα άλλο και στην πορεία ο σπασίκλας της παρέας να σβήσει όλα τα τραγούδια της ουράς και να μας βάλει Despacito. Δεν είναι λοιπόν όλα θετικά, αλλά σίγουρα το νέο πρωτόκολλο εμφανίζει να έχει εξαιρετικές προοπτικές, τουλάχιστον ως προς τη θεωρία.

Αναμένουμε την τελική υλοποίηση.

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε αναλυτικότερα, σας προτείνουμε το Session 509 της Apple.

Kostthem
Kostthem
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ