Η διοίκηση του Blackberry έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες πολλούς και διαφορετικούς δικαστικούς αγώνες προκειμένου να αποζημιωθεί η εταιρεία για κλοπές της πνευματικής της ιδιοκτησίας. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις εμπλέκεται το Facebook που κατηγορείται ότι αντέγραψε την τεχνολογία και πολλές λειτουργίες του Blackberry Messenger (ΒΒΜ) για να αναπτύξει τις εφαρμογές του για το WhatsApp και το Instagram.

Το ΒΒΜ ήταν η τελευταία αναλαμπή της Blackberry πριν την αποκαθήλωσή της από την κορυφή των κατασκευαστών έξυπνων τηλεφώνων, διαθέσιμο μόνο στις συσκευές Blackberry και αρκετά δημοφιλές στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας. Βέβαια, το BBM στη συνέχεια κυκλοφόρησε για το iOS και το Android σε μια προσπάθεια της BlackBerry να κερδίσει νέους χρήστες, αν και ο στόχος αυτός δεν επετεύχθη.

Πολλά από τα χαρακτηριστικά των σημερινών εφαρμογών επικοινωνίας, που τα θεωρούμε όχι μόνο δεδομένα αλλά ούτε καν χαρακτηριστικά, όπως η μικρή κόκκινη κουκκίδα για το νέο εισερχόμενο μήνυμα ή το εικονίδιο που δείχνει ότι παραδόθηκε/διαβάστηκε το μήνυμα, πρωτοεμφανίστηκαν στο ΒΒΜ το 2005.

Οι ευρεσιτεχνίες της Blackberry που δεν είχαν κατοχυρωθεί και έχουν αντιγραφεί από άλλους κατασκευαστές και παρόχους λογισμικού υπολογίζονται σε περίπου 40.000. Αν η Blackberry κατορθώσει να δικαιωθεί δικαστικά έστω και στις μισές περιπτώσεις, τότε τα ποσά που θα εισπράξει θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα όμως, κατηγορείται από τους αντιδίκους της, όπως ο Paul Grewal του Facebook, ότι “εγκατέλειψε την προσπάθεια να καινοτομήσει και προσπαθεί τώρα να φορολογήσει τις καινοτομίες των άλλων”.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ