Στην παρουσίαση του macOS High Sierra κατά τη διάρκεια του keynote της περασμένης Δευτέρας, η Apple εστίασε στη λέξη “Τεχνολογίες”. Αν κρατήσουμε τη λέξη αυτή και τη συνδυάσουμε με την επιλογή του ονόματος (Sierra > High Sierra), ελπίζουμε πραγματικά η επερχόμενη έκδοση του macOS να είναι αντίστοιχη του Snow Leopard.

Το 2009, η Apple με μία της αναπάντεχη – αλλά όπως αποδείχθηκε ολόσωστη – κίνηση, είχε δώσει στην κυκλοφορία το OS X Snow Leopard. Αλλάζοντας ελάχιστα το όνομα της έκδοσης (Leopard ήταν η ονομασία της προηγούμενης έκδοσης), θέλησε να δώσει έμφαση στις μη οπτικές αλλαγές, αλλά στις τεχνολογίες του (τότε) OS X και στη βελτιστοποίηση του κώδικά του.

Ας δούμε όμως τα κυριότερα χαρακτηριστικά του macOS 10.13 High Sierra:

Apple File System

Με την εγκατάσταση του macOS High Sierra, ο σκληρός δίσκος του συστήματός μας θα διαμορφωθεί με το νέο σύστημα αρχείων της Apple, Apple File System (AFS). Ας δούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά του:

  • Αρχιτεκτονική 64 bit, με εστίαση στους δίσκους SSD/Flash.
  • Γρήγορη απόκριση. Εργασίες όπως η εύρεση του μεγέθους ενός αρχείου ή η δημιουργία ενός αντιγράφου του, εκτελούνται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.
  • Ασφάλεια: το σύστημα αρχείων AFS έχει ενσωματωμένη κρυπτογράφηση και έχει σχεδιαστεί εξ αρχής με γνώμονα την ασφάλεια.

Υποστήριξη Προτύπου HEVC

Γνωστό και ως H.265, το HEVC format προσφέρει έως και 40% καλύτερη συμπίεση από το H.264 και είναι ιδανικό για streaming και 4K videos. Βέβαια, τα μοντέλα Mac που θα υποστηρίζουν hardware acceleration Η.265 είναι μόνο τα πιο πρόσφατα: iMac, μόνο ο 27ιντσος του 2015 ή νεότερος, MacBook, early 2016 ή νεότερος, MacBook Pro, 2016 ή νεότερος.

Metal 2

Ήδη, στους υπολογιστές Mac οι κάρτες γραφικών αναλαμβάνουν μεγάλο μέρος των διεργασιών που εκτελούνται και χρειάζονται επεξεργαστική ισχύ. Με το Metal 2, εισάγονται τεχνολογίες όπως η μηχανική μάθηση, η εικονική πραγματικότητα, αλλά και η υποστήριξη εξωτερικών καρτών γραφικών.

Εικονική Πραγματικότητα (VR)

Μπορεί αυτή τη στιγμή να αφορά τους developers, αλλά οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν πως η Apple ετοίμασε εργαλεία για τους δημιουργούς και έκλεισε συμφωνίες με παράγοντες της αγοράς για την εύκολη δημιουργία και διάθεση εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας.

Η συμβατότητα με το SteamVR, το Epic Unreal 4 Editor και το Unity Editor θα αποδειχθεί μελλοντικά πολύ σημαντική.

Βελτιώσεις στις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές

Σχεδόν το σύνολο των προ-εγκατεστημένων εφαρμογών έχει υποστεί βελτιώσεις. Πλέον, μπορούμε να επεξεργαστούμε καλύτερα τις φωτογραφίες μας, να πλοηγηθούμε με έναν κατά πολύ γρηγορότερο Safari, ακόμα και να κάνουμε αστραπιαίες αναζητήσεις στο mailbox μας.

Βελτιωμένος ψηφιακός βοηθός Siri

Αν και δεν έμαθε Ελληνικά, ο ψηφιακός βοηθός της Apple απέκτησε πιο φυσική φωνή και περισσότερες εκφράσεις στο λεξιλόγιό του. Η Apple ισχυρίζεται πως πλέον ο ψηφιακός βοηθός θυμίζει περισσότερο άνθρωπο, παρά λογισμικό, έχοντας πλέον την ικανότητα να διαχειρίζεται έξυπνα τις εργασίες που αναλαμβάνει.

Λήψη Live Photo από συνεδρία FaceTime

Πλέον, κατά τη διάρκεια μίας FaceTime video κλήσης θα μπορούμε να συλλαμβάνουμε Live Photos.

Μηνύματα στο Σύννεφο

Όπως και στο iOS 11, έτσι και στο macOS High Sierra, τα μηνύματά μας θα αποθηκεύονται στο σύννεφο. Πρόκειται για μία πολύ ουσιαστική προσθήκη.

Πίνακες στις Σημειώσεις

Η Apple συνεχίζει τον εμπλουτισμό της εφαρμογής των σημειώσεων, προσθέτοντας πίνακες στην εργαλειοθήκη της εφαρμογής.

Δυο λόγια

Ελπίζουμε πραγματικά το macOS High Sierra να αποδειχθεί το νέο Snow Leopard. Αν και η Apple δεν εισήγαγε χαρακτηριστικά που οι χρήστες ζητούν από χρόνια, όπως το πολλαπλό video chat μέσω FaceTime, δείχνει πως σκοπεύει να βελτιστοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες λειτουργίες και σε συνδυασμό με τη χρήση του νέου της συστήματος αρχείων, να δημιουργήσει ένα πολύ γρήγορο και σταθερό λειτουργικό σύστημα.

Το macOS High Sierra θα κυκλοφορήσει ως δωρεάν αναβάθμιση το φθινόπωρο που μας έρχεται και θα είναι συμβατό με όλους τους υπολογιστές Mac που έχουν δεχθεί την έκδοση 10.12 (Sierra).

ΣΧΟΛΙΑ