16.5 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Αυτό είναι το νέο, Apple TV 4K HDR

Τα χαρακτηριστικά της συσκευής και η γνώμη μας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια η Apple κυκλοφορεί μία νέα έκδοση του set top box της, με την ονομασία Apple TV 4K. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

Design

Ο σχεδιασμός της συσκευής παρέμεινε ο ίδιος. Μία διαφορά είναι ο άσπρος κύκλος στο κουμπί menu του Siri Remote. Ελπίζουμε αυτή η αλλαγή, στην πράξη, να μας βοηθήσει να μην μπερδεύουμε πια το πάνω και το κάτω μέρος του remote σε συνθήκες πραγματικής χρήσης.

Επεξεργαστής

Η διαφορά στην απόδοση μεταξύ του Α10Χ Fusion και του Α8 που έφερε το Apple TV 4 είναι χαοτική. Η επεξεργαστική ισχύς είναι διπλάσια, ενώ τα γραφικά είναι ταχύτερα κατά 400%!

Προφανώς, η ισχύς αυτή χρειάζεται για να “οδηγήσει” τη νέα, πολύ μεγαλύτερη ανάλυση, 4K. Όμως, ειδικά αν δεν έχουμε 4K τηλεόραση, αναμένουμε να δούμε τεράστια διαφορά στην απόκριση του συστήματος και των παιχνιδιών. Εφόσον το Apple TV 4K “τρέχει” γρήγορα στα demos στην ανάλυση 4K, συνδεδεμένο σε μία “απλή” Full HD τηλεόραση, θα πετάει.

Σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε πως το Apple TV 4K υποστηρίζει και το πρότυπο AirPlay 2.

4K και HDR

Αν και για πολλούς το “4K είναι μακριά για τα δεδομένα της Ελλάδας”, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το Netflix για παράδειγμα, μεταδίδει την πλειοψηφία των προγραμμάτων του και σε 4K HDR ανάλυση. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μία 4K TV (πλέον είναι φθηνές), το ενημερωμένο Netflix app για το tvOS και μία γραμμή στα 25 Mbps. 

Φυσικά, εκτός του Netflix, υπάρχουν και άλλες πηγές όπως το YouTube, αλλά και τα torrents (πάντα νόμιμα αρχεία, ελεύθερα δικαιωμάτων…).

*** Ενημέρωση 7/10/2017: δεν αναμένεται 4K αναπαραγωγή μέσω της εφαρμογής του YouTube, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, καθώς δεν υποστηρίζεται το VP9 codec ***

Επίσης, οι 4K ταινίες στο iTunes Store (ήδη σταδιακά αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες) θα διατίθενται στην ίδια τιμή με τις HD εκδόσεις τους. Φυσικά δεν προτείνουμε την αγορά ή την ενοικίαση ταινιών από το iTunes store λόγω απαράδεκτα υψηλότατου κόστους.

Τιμή και διαθεσιμότητα

Το Apple TV 4K θα κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου. Δεν έχει δοθεί από την Apple λίστα με τις χώρες, αλλά, με βάση την προπέρσινη εμπειρία μας, μάλλον αναμένουμε ελάχιστα κομμάτια στη χώρα μας, τουλάχιστον για τον πρώτο μήνα της κυκλοφορίας της συσκευής.

Η τιμή για το μοντέλο των 32GB είναι στα 179 δολάρια συν τους φόρους (κατά 30 δολάρια ακριβότερο από το Apple TV 4) και 199 δολάρια για το μοντέλο των 64GB (ίδια τιμή με το μοντέλο των 64GB του Apple TV 4, το οποίο και καταργήθηκε).

Στην Ελλάδα αναμένουμε οι επίσημες τιμές να διαμορφωθούν κοντά στα 210€ για το μοντέλο των 32GB και στα 260€ για το μοντέλο των 64GB. Ένα με δύο μήνες μετά την εξομάλυνση της διαθεσιμότητας, αναμένουμε στα ανεξάρτητα καταστήματα τιμές πέριξ των 185€ (32GB) και 220€ (64GB).

Η γνώμη μας

Αν θέλετε ένα set top box για να εγκαταστήσετε το kodi και για YouTube, προτιμήστε ένα φθηνό Android TV box. Αν όμως “αγαπάτε” το iOS, ή αν θέλετε να τρέχετε ομαλά, ταυτόχρονα, πολλές εφαρμογές υψηλής ποιότητας, τότε το νέο Apple TV 4K είναι μονόδρομος.

Και φυσικά, υπάρχει workaround και για το kodi, αν και, αν κάποιος συνηθίσει στην εξαιρετική ποιότητα εικόνας, δύσκολα “βολεύεται” με το kodi, από τη στιγμή που το παλιό, “καλό” popcorn (που δεν έκανε απλό streaming) δεν υφίσταται πλέον.

Όσο και αν έχει βελτιωθεί το Android TV, το tvOS παραμένει πολύ πιο “ώριμο”, όμορφο και κυρίως πραγματικά λειτουργικό, μέσα σε ένα αισθητικώς άρτιο πλαίσιο.

Ξεχνώντας την ανάλυση 4K, συστήνουμε την αναβάθμιση και για όσους έχουν το Apple TV 4. Η διαφορά στην ταχύτητα και στην απόκριση αναμένουμε να είναι τεράστια.

Kostthem
Kostthem
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ