Εισαγωγή

Η Apple, στο χθεσινό special event που έλαβε χώρα στο Steve Jobs Theater, μεταξύ άλλων, μας παρουσίασε και την επόμενη γενιά των έξυπνων ρολογιών της, Apple Watch Series 3. Φυσικά, δόθηκε η απαραίτητη έμφαση στον ευαίσθητο (και εμπορικό) τομέα της Υγείας, αλλά, αξιοσημείωτη είναι και η προσθήκη της δυνατότητας πραγματοποίησης κλήσεων, αυτόνομα, χωρίς την ύπαρξη κάποιου iPhone εντός εμβέλειας.

Φυσικά, προτιμήθηκε η λύση της eSIM, η οποία έχει το ένα εκατοστό του μεγέθους μίας παραδοσιακής κάρτας, κάτι που δεν πρόκειται να χαροποιήσει ιδιαίτερα τους παρόχους. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

LTE

Η μεγάλη «απαίτηση» μερίδας των καταναλωτών, ικανοποιήθηκε από την Apple. Το Apple Watch Series 3 θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις: Με GPS ή, με GPS + Cellular. Ήδη οι πάροχοι στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ειδικά προγράμματα για το LTE Apple Watch, τα οποία και ξεκινάνε από τα 10 δολάρια το μήνα.

Αν επιλέξετε το LTE μοντέλο θα μπορείτε να είστε σε επαφή με τους δικούς σας ανθρώπους όπου υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας, ακόμα και αν δεν έχετε μαζί σας το iPhone σας. Θα μπορείτε να μιλάτε, να στέλνετε μηνύματα και γενικά, να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τη συσκευή σας χωρίς την «ανάγκη» ενός iPhone.

Ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι πάροχοι στη χώρα μας, κρατάμε πολύ μικρό καλάθι…..

Εμφάνιση – αδιαβροχοποίηση

Εδώ δεν έχουμε σοβαρές αλλαγές. Η Apple κράτησε το σχέδιο των προηγούμενων εκδόσεων του έξυπνου ρολογιού της. Πλέον, τον ρόλο της κεραίας παίζει η ίδια η οθόνη.

Φυσικά, η Apple δεν παρέλειψε να διαθέσει και κάποια νέα «λουράκια».

Στα LTE μοντέλα, η ψηφιακή κορόνα έχει πλέον κόκκινο «τελείωμα». Στα GPS μοντέλα δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή.

Επιπροσθέτως, ως προς την αδιαβροχοποίηση, η Apple προμοτάρει πλέον το Apple Watch Series 3 για χρήση στην πισίνα και στον ωκεανό. Στην πραγματικότητα όμως, η αδιαβροχοποίηση είναι στα ίδια επίπεδα με το Series 2.

W2 Chipset και ενεργειακή αυτονομία

Ο νέος, διπύρηνος κεντρικός επεξεργαστής W2 είναι κατά 70% ταχύτερος από τον προηγούμενο (W1). Επιπροσθέτως, πλέον, η φωνή του ψηφιακού βοηθού (Siri) ακούγεται κανονικά από το ηχειάκι του ρολογιού και δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχουμε το νου μας στην οθόνη της συσκευής.

Το νέο W2 chipset είναι κατά 50% ενεργειακά αποδοτικότερο.

Σχετικά όμως με την αυτονομία, θα πρέπει να δούμε και κάποιες άλλες παραμέτρους. Για παράδειγμα, η μπαταρία του Apple Watch Series 3 LTE μπορεί να αντέξει μόνο έως μία ώρα ομιλίας μέσω LTE. Εάν το LTE είναι ενεργοποιημένο και ασκήστε κάνοντας χρήση του GPS, τότε η ενεργειακή αυτονομία της συσκευής φτάνει τις τέσσερις ώρες. Μουσική, μπορούμε να ακούμε για 6,5 έως 10 ώρες.

Υγεία

Η Apple κατά το χθεσινό keynote μας παρουσίασε μία νέα έκδοση του Heart Rate app, η οποία καταγράφει και εντοπίζει τη μη δικαιολογημένη αύξηση των καρδιακών παλμών μας. Στα πλαίσια του προγράμματος Apple Heart Rate Study, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Stanford, αναμένουμε αργότερα την προσθήκη της δυνατότητας εντοπισμού των αρρυθμιών.

Τα καλά νέα όμως είναι πως η αναβαθμισμένη εφαρμογή μέτρησης καρδιακών παλμών, αποτελεί μέρος του watchOS 4 και όχι κάποιο αποκλειστικό «προνόμιο» των τελευταίων εκδόσεων του Apple Watch. Αναβαθμίσαμε το Apple Watch Series 2 στην τελευταία δοκιμαστική έκδοση του watchOS 4 και με χαρά διαπιστώσαμε πως το νέο heart rate app «δουλεύει» κανονικά και στις παλαιότερες συσκευές.

Το watchOS 4 θα διατεθεί για όλους τους χρήστες στις 19 Σεπτεμβρίου.

Apple Music

Πλέον, οι συνδρομητές της υπηρεσίας Apple Music θα μπορούν να ανατρέχουν εν κινήσει σε όποιο κομμάτι θέλουν από τα 40 εκατομμύρια διαθέσιμα. Έως σήμερα μπορούσαμε μόνο να αποθηκεύσουμε τραγούδια στο ρολόι, μέσω συγχρονισμού. Φυσικά, αναφερόμαστε μόνο στο LTE μοντέλο.

Διαθεσιμότητα και τιμές

Το Apple Watch Series 3 θα κυκλοφορήσει επίσημα στις 22 Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς, αναμένουμε μεγάλες καθυστερήσεις στις αποστολές στη χώρα μας και ίσως περάσουν ακόμα και μήνες για να το αποκτήσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Ως προς την τιμολόγηση, αν και δεν έχουμε ακόμα ανακοινώσεις από τον αντιπρόσωπο της Apple στην Ελλάδα, αυτές αναμένουμε να κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με το Series 2. Τα «σκέτα» GPS μοντέλα ξεκινούν από τα 330 δολάρια (+ φόροι) και τα LTE μοντέλα από τα 399€. Αν προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τις προθέσεις της iSquare, καταλήγουμε στην τιμή των 479€ για το LTE μοντέλο και μερικές δεκάδες ευρώ φθηνότερα το GPS only μοντέλο.

Φυσικά, ως προς το ζήτημα της τιμολόγησης στην Ελλάδα μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε με βάση τις έως τώρα πρακτικές. Έτσι κι αλλιώς, με το που βελτιωθεί η διαθεσιμότητα, στην ανεξάρτητη αγορά θα μπορούμε να βρίσκουμε το Apple Watch Series 3 περίπου 30€ φθηνότερα.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στη σελίδα μας στο facebook. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ