18.6 C
Athens
Παρασκευή, 07 Μαΐ 2021
SOFTW | HARDW | APPS Αυθεντικός Μαραθώνιος: απόλαυσε τη διαδρομή και άσε την τεχνολογία...

Αυθεντικός Μαραθώνιος: απόλαυσε τη διαδρομή και άσε την τεχνολογία να σε φροντίσει

Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες εφαρμογές παρακολούθησης τρεξίματος που χρησιμοποιούν ακόμα και οι επαγγελματίες δρομείς μαραθωνίου

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτάΗ επόμενη Κυριακή είναι η πιο σημαντική ημέρα για τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος διεξάγεται στην Αθήνα στις 12 Νοεμβρίου και η συμμετοχή επαγγελματιών αθλητών και ερασιτεχνών δρομέων από όλο τον κόσμο αναμένεται να είναι, όπως πάντα, μεγάλη.

Το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων – ειδικά τα 42km του μαραθωνίου – απαιτεί μακροχρόνια, σωστή και επίπονη προετοιμασία, απόλυτο έλεγχο του ρυθμού και της κόπωσης και βέβαια τα κατάλληλα εργαλεία τόσο για την προπόνηση όσο και για τον αγώνα. Και επειδή δεν ζούμε πλέον στην εποχή του Σπύρου Λούη, το πιο φτηνό, αποτελεσματικό και απαραίτητο εργαλείο είναι μία εξειδικευμένη εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο.

Οι εφαρμογές αυτές προϋποθέτουν ότι έχετε μαζί σας το smartphone σε όλη τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι μπορείτε να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική ή να απαντήσετε σε ένα επείγον τηλεφώνημα την ώρα που ασκείστε. Από τη άλλη όμως θα πρέπει να στερεώσετε (με τον κατάλληλο ιμάντα) το smartphone στο μπράτσο σας δυσκολεύοντας την πρόσβαση στην οθόνη του, ιδιαίτερα με ταυτόχρονη χρήση αδιάβροχης θήκης. Τα εξελιγμένα έξυπνα ρολόγια, π.χ. το Apple Watch 3, αποτελούν μία εναλλακτική των smartphones αλλά δεν είναι σε θέση ακόμα να καλύψουν όλες τις αθλητικές απαιτήσεις σας.

Η ομάδα του tecky.eu συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει παρακάτω (αλφαβητική σειρά) τις καλύτερες εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο στην προπόνηση όσο και σε αγώνες τρεξίματος μεγάλων αποστάσεων, ελπίζοντας ότι θα απολαύσετε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και θα προστατεύσετε την υγεία σας από την καταπόνηση της υπερπροσπάθειας.

 

iSmoothRun (iOS)

Τιμή: $4,99

Αξιολόγηση iPhone  4 / 5

Συνδυάζει GPS και βηματόμετρο για να μετρήσει – κυριολεκτικά – το κάθε σου βήμα. Καταγράφει τοποθεσία, απόσταση, υψομετρικές διαφορές, χρόνο, αριθμό βημάτων, καρδιακό παλμό και σε ενημερώνει φωνητικά κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα. Κρατάει αρχείο στατιστικών στοιχείων και δημιουργεί γραφικές παραστάσεις. Καταγράφει επίσης την καταπόνηση των παπουτσιών σου και σε ενημερώνει για την έγκαιρη αντικατάστασή τους και συγχρονίζεται με τις περισσότερες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστείς ό,τι θέλεις. Όταν τρέχεις ή περπατάς στην πόλη, αντιλαμβάνεται το κόκκινο φανάρι στις διαβάσεις πεζών και παγώνει τις μετρήσεις για όσο χρόνο έχεις σταματήσει.

 

MapMyRun (Android, iOS)

Τιμή: Δωρεάν

Αξιολόγηση Android  4.5 / 5

Αξιολόγηση iPhone    5 / 5

Η Under Armour σου δίνει αυτό που υπόσχεται. Χρησιμοποιεί το GPS του τηλεφώνου για να χαρτογραφήσει το τρέξιμό σου. Καταγράφει στοιχεία διαδρομής, απόστασης, χρόνου, υψομέτρου, θερμίδων και πολλά ακόμα. Στο τέλος κάθε χιλιομέτρου που τρέχεις, κάνει μία συνοπτική ηχητική παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων και σε ενθαρρύνει να συνεχίσεις προς το στόχο σου.

 

Nike+ Run Club (Android, iOS)

Τιμή: Δωρεάν

Αξιολόγηση Android  4 / 5

Αξιολόγηση iPhone    4.5 / 5

Η εφαρμογή της Nike μπορεί να παρακολουθήσει όλα τα βασικά: διαδρομή, ρυθμό, υψομετρική διαφορά, καρδιακό παλμό και θερμίδες που καταναλώνονται. Οι leaderboards διευκολύνουν τη σύγκριση και τον ανταγωνισμό με τους συναθλητές σου, μπορείς να επιλέξεις ποια ακριβώς στοιχεία θέλεις να μοιράσεις και να χειριστείς τη μουσική πολύ εύκολα ενώ οι ηχητικές ειδοποιήσεις για τον αγώνα ακούγονται δυνατότερα από οποιοδήποτε άλλο ήχο. Μπορείς να αποθηκεύσεις προγράμματα προπόνησης, εξέλιξη φυσικής κατάστασης, διαδρομές, χρόνους και ρεκόρ.

 

Pumatrac (Android, iOS)

Τιμή: Δωρεάν

Αξιολόγηση Android  4 / 5

Αξιολόγηση iPhone    4 / 5

Απλή, ελαφριά εφαρμογή της Puma, με ιδιαίτερη ασπρόμαυρη αισθητική στα γραφικά της. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εκτός από το τρέξιμο, σε περισσότερα από τριάντα διαφορετικά είδη άσκησης και να καταγράψει όλα βασικά στοιχεία χρόνου, ταχύτητας, θερμίδων κλπ. Διαθέτει leaderboards για συναγωνισμό με άλλους αθλητές και συγχρονίζεται με iTunes και Spotify για να μπορείς να ακούς την αγαπημένη σου μουσική την ώρα της προπόνησης ή του αγώνα.

 

RockMyRun (Android, iOS)

Τιμή: Δωρεάν

Αξιολόγηση Android  4 / 5

Αξιολόγηση iPhone    4 / 5

Ίσως να έχεις παρατηρήσει και σε αγώνες στίβου ότι το σωστό tempo μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η εφαρμογή αυτή περιέχει μουσικές που έχουν επιμεληθεί γνωστοί DJs και σου επιτρέπει να αυξομειώσεις το RPM (στροφές ανά λεπτό), δηλαδή το ρυθμό ενός συγκεκριμένου μουσικού κομματιού. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία Body Driven MusicTM για να προσαρμόσει το ρυθμό της μουσικής στον καρδιακό παλμό ή το βηματισμό σου καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό μπορεί να αυξήσει την ευχαρίστηση και την κινητοποίηση έως και 35%. Εκτός από αυτά, καταγράφει αποστάσεις, χρόνους και μουσικές προτιμήσεις και συγχρονίζεται με άλλες μουσικές εφαρμογές.

 

RunKeeper (Android, iOS)

Τιμή: Δωρεάν

Αξιολόγηση Android  4.5 / 5

Αξιολόγηση iPhone    4.5 / 5

Η εφαρμογή ανήκει στην Asics και λειτουργεί περίπου σαν ψηφιακός προπονητής. Σε παρακολουθεί και σου δίνει συνεχώς φωνητικές οδηγίες για την ταχύτητα και το ρυθμό σου. Οι πολύπλευρες λειτουργίες του σε βοηθούν να βρεις το δικό σου μοντέλο άσκησης που ταιριάζει στο πρόγραμμα και τον τρόπο ζωής σου. Μπορείς να μπεις σε ομάδες αθλητών και να συναγωνιστείς με άλλους αλλά και να παρακολουθήσεις τη λειτουργία της καρδιάς σου μετά την άσκηση. Συγχρονίζεται με Spotify και iTunes για να απολαμβάνεις και τη μουσική που σου αρέσει.

 

Runtastic (Android, iOS)

Τιμή: Δωρεάν

Αξιολόγηση Android  4.5 / 5

Αξιολόγηση iPhone    4 / 5

Ανήκει στην Adidas και έχει σχεδιαστεί για τρέξιμο, βάδην και απλό περπάτημα. Εκτός από τις κλασσικές μετρήσεις αποστάσεων, χρόνων, θερμίδων κλπ, διαθέτει ψηφιακό προπονητή που δίνει φωνητικές εντολές στην αρχή κάθε χιλιομέτρου, leaderboards για συναγωνισμό με τους συναθλητές σου, επιλογή της μουσικής που θέλεις να ακούς και καταγραφή της καταπόνησης των παπουτσιών σου για να ξέρεις πότε πρέπει να τα αντικαταστήσεις. Συνεργάζεται με τις εφαρμογές Apple Health και MyFitnessPal για να παρακολουθείς ολοκληρωμένα τη διατροφή και την κατάσταση της καρδιάς σου.

 

Strava (Android, iOS)

Τιμή: Δωρεάν

Αξιολόγηση Android  4.5 / 5

Αξιολόγηση iPhone    4 / 5

Έχει σχεδιαστεί για ποδηλάτες, δρομείς και για αυτούς που τους αρέσει να ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους. Καταγράφει στοιχεία για απόσταση, ταχύτητα, ρυθμό, υψομετρική διαφορά και θερμίδες κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά και αμέσως μετά. Σου επιτρέπει να χωρίσεις την προπόνηση ή τον αγώνα σε τμήματα και να πάρεις αναλυτικά στατιστικά για το κάθε τμήμα. Μπορείς επίσης να βάλεις μηνιαίο πρόγραμμα και στόχους και να μοιραστείς τα στοιχεία με τους φίλους σου. Το Strava είναι συμβατό με τις περισσότερες φορετές συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά.

 

10K Runner (Android, iOS)

Τιμή: Δωρεάν

Αξιολόγηση Android  4.5 / 5

Αξιολόγηση iPhone    5 / 5

Πάνω από 1 εκατ άνθρωποι το έχουν χρησιμοποιήσει για να κατακτήσουν τα πρώτα δέκα τους χιλιόμετρα, γιατί όχι και εσύ; Περιέχει επιλογή εναλλαγής από τρέξιμο σε περπάτημα και το ανάποδο και ψηφιακό προπονητή με φωνητικές εντολές. Ο προπονητής είναι προγραμματισμένος για να σε σηκώσει από τον καναπέ και να σε προετοιμάσει να τρέξεις 10 χιλιόμετρα μετά από 14 εβδομάδες. Και όλα αυτά με τη συνοδεία της μουσικής που προτιμάς.

 

Αισθανόμαστε την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε ότι κάποιες από τις δωρεάν εφαρμογές ανήκουν σε εταιρείες αθλητικών ειδών οπότε καλό θα ήταν να είστε προετοιμασμένοι για τη συλλογή των δεδομένων σας από τις εταιρείες αυτές και την παρουσία των ανάλογων διαφημίσεων.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στη σελίδα μας στο facebook. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δωρεάν ψηφιακή προβολή τουριστικών επιχειρήσεων

Ανοιχτή πρόσκληση για δωρεάν προβολή στο VisitGreece App,  απευθύνει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού προς όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ο κος Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του...

Υπογράφηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου η τελετή υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης (MoU) μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για συνεργασία σε σχέση με...

Η Cosmote έχει το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα

Το βραβείο για το "πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα" απέσπασε και πάλι η Cosmote στα Speedtest Awards της Ookla, της πρώτης εταιρείας παγκοσμίως για μετρήσεις...

Ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί με υπογραφή Fiat-Chrysler

Μια ακόμα εταιρεία, ο ιταλικός όμιλος παραγωγής αυτοκινήτων Fiat-Chrysler Automobiles, φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί, σε συνεργασία με αμερικανική start-up....

Συμφωνία Hyundai και Apple για το πρώτο Apple Car

Ο Δεκέμβριος 2020 μάλλον δεν ήταν ο καλύτερος μήνας για την αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, έναν από τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Τη...

Δωρεάν WiFi στην Ακρόπολη και το Ηρώδειο

Δωρεάν WiFi θα είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Cosmote....

Σχετικάάρθρα