⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτάΆρχισε να “ακούγεται” πολύ πριν δέκα ημέρες και έχει κάνει ήδη ένα μικρό χαμό. Ένα παιχνίδι που το μόνο που απαιτεί είναι σύνδεση στο Διαδίκτυο αφού είναι browser game, παίζεται δηλαδή σε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης χωρίς να απαιτεί την εγκατάσταση οποιασδήποτε εφαρμογής.
Το λένε Paperclips και για να παίξεις πρέπει να κλικάρεις συνέχεια σε ένα σημείο της οθόνης ώστε να κατασκευάζεις και να πουλάς συνδετήρες. Ακούγεται λίγο ηλίθιο… Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή, γιατί λίγο μετά το ξεκίνημα συνειδητοποιείς ότι η κατάσταση “τρέχει” πολύ γρήγορα.
Τα πρώτα 1-2 λεπτά κλικάρεις συνέχεια, οι συνδετήρες παράγονται, εσύ τους πουλάς και συγκεντρώνεις το πρώτο σου μικρό “κεφάλαιο”. Αμέσως μετά ξεκλειδώνεται η δυνατότητα να επιλέξεις πότε και σε ποια τιμή θα προμηθεύεσαι σύρμα (είναι η πρώτη ύλη) και να αγοράσεις ένα σύνολο εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) που περιλαμβάνει αυτοματισμούς παραγωγής, marketing και λειτουργιών. Από αυτό ακριβώς το σημείο και μετά ξεκινάει το κόλλημα με το Paperclips. Πλέον παρακολουθείς την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) να μαθαίνει και να εκτελεί και εσύ παρεμβαίνεις μόνο σε επίπεδο αποφάσεων και ρυθμίσεων ακριβείας.
Το Paperclips σχεδιάστηκε από το Frank Lantz, διευθυντή του Game Center του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Το ξεκίνησε κάποιο σαββατοκύριακο σε μία προσπάθεια να μάθει μόνος του JavaScript και κατέληξε – όπως λέει ο ίδιος – να το τελειώσει μετά από εννιά μήνες, έχοντας “κάψει” το μυαλό του. Ωστόσο, αφορμή για την έμπνευση του Paperclips είναι μάλλον ο Nick Bostrom καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Το 2003, ο Bostrom στο βιβλίο Superintelligence περιγράφει σαν απόλυτα πιθανή τη μελλοντική ύπαρξη μίας εξαιρετικά ευφυούς Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ). Ο σκοπός της ύπαρξης αυτής της υπερευφυίας δεν θα βρίσκεται εντός συστήματος, δηλαδή δεν θα συνδέεται με την εξυπηρέτηση μίας οντότητας ή της ανθρωπότητας, αλλά θα είναι κάτι εντελώς παράλογο, όπως π.χ. η παραγωγή όσο το δυνατό περισσότερων συνδετήρων. Θα επιχειρήσει να αντλήσει τους περισσότερους δυνατούς πόρους και θα αντισταθεί σθεναρά σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να την εμποδίσει στην ολοκλήρωση του έργου της.
Το Paperclips τελειώνει τόσο απρόσμενα όσο εμφανίστηκε. Όλοι οι πόροι του σύμπαντος απορροφούνται από την ολοένα μεγαλύτερη παραγωγή συνδετήρων, το σύμπαν πλημμυρίζεται από συνδετήρες και τελικά καταστρέφεται…