11.3 C
Athens
Τρίτη, 09 Μαρ 2021
ΟΔΗΓΟΙ | ΚΟΛΠΑ | ΜΥΣΤΙΚΑ 5 κόλπα για στοχευμένες και επιτυχείς Google αναζητήσεις

5 κόλπα για στοχευμένες και επιτυχείς Google αναζητήσεις

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτάΟι αναζητήσεις στο διαδίκτυο είναι πλέον μια καθημερινή συνήθεια για όλους μας. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να βρούμε αυτό που αναζητούμε εύκολα και γρήγορα. Όμως, υπάρχουν κάποια κολπάκια για να ψάξουμε πιο στοχευμένα και να ανακτήσουμε γρηγορότερα τις πληροφορίες που επιθυμούμε.

Ας τα δούμε:

5 κόλπα για στοχευμένες και επιτυχείς Google αναζητήσεις

1. Αναζήτηση σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα

Πολλές φορές αναζητούμε πληροφορίες που γνωρίζουμε πως έχουν αναρτηθεί σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, ή τα προφίλ κάποιων χρηστών σε συγκεκριμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορούμε λοιπόν να περιορίσουμε τα αποτελέσματα της αναζήτησής μας σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

Στο παράδειγμά μας, ψάχνουμε για το προφίλ του Bill Gates στο LinkedIn και στο πλαίσιο αναζήτησης πληκτρολογούμε:

site:linkedin.com Bill Gates

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Εάν θέλουμε να βρούμε άρθρα που σχετίζονται με το Apple Pay στο tecky, πληκτρολογούμε site:tecky.eu Apple Pay

Οπότε, ο “τύπος” που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ο ακόλουθος:

site:[διεύθυνση σελίδας] κενό [όρος αναζήτησης]

2. Αναζήτηση συγκεκριμένου τύπου αρχείου

Όταν θέλουμε να εντοπίσουμε ένα συγκεκριμένο τύπο αρχείου σχετικό με την αναζήτησή μας χρησιμοποιούμε τον εξής τύπο:

filetype:[τύπος αρχείου] κενό [όρος αναζήτησης]

Στο επόμενο παράδειγμά μας αναζητούμε torrents με τη διανομή του Linux, Suse:

3. Εξαίρεση όρου

Χρησιμοποιώντας τον τύπο [όρος αναζήτησης] -[όρος αναζήτησης που θα εξαιρεθεί], μπορούμε να αναζητήσουμε πληροφορίες εξαιρώντας κάποιες άλλες. Αυτό είναι πάρα πολύ χρήσιμο και θα φέρουμε ένα παράδειγμα.

Ψάχνουμε νέα και αναζητήσεις που αφορούν το ποδόσφαιρο στο Manchester.

Πολλά αποτελέσματα αφορούν τη Manchester United αλλά εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για τις ειδήσεις αυτές. Οπότε, αναζητούμε τις πληροφορίες που θέλουμε, ως εξής:

manchester football news -United

Έτσι, αποκλείονται από τα αποτελέσματα οι σελίδες που αναγράφουν τη λέξη United.

4. Αναζήτηση μόνο σε τίτλους κειμένων / άρθρων

Μερικές αναζητήσεις μας “επιστρέφουν” χιλιάδες αποτελέσματα και δυσκολευόμαστε να εντοπίσουμε τα πραγματικά χρήσιμα για εμάς. Εάν θυμόμαστε τον τίτλο ενός κειμένου μπορούμε να περιορίσουμε τα αποτελέσματα των αναζητήσεων.

Για παράδειγμα, αναζητούμε ένα άρθρο σχετικό με την ενεργοποίηση του Apple Pay. Σε μία γενική αναζήτηση θα λάβουμε πολλά αποτελέσματα:

Αν όμως θυμόμαστε μέρος του τίτλου, μπορούμε να εισάγουμε στο πλαίσιο αναζήτησης το εξής:

allintitle:Ενεργοποιήστε το Apple Pay

Κατ’ αυτόν τον τρόπο μας παραδίδονται αποτελέσματα που φέρουν τον όρο αναζήτησής μας μόνο στους τίτλους των κειμένων που αναζητούμε.

Κρατήστε τον τύπο: allintitle:[όρος αναζήτησης]

5. Αντικαταστήστε με αστερίσκους τις λέξεις που δεν θυμάστε

Πολλές φορές αναζητούμε φράσεις ή στίχους τραγουδιών, αλλά δεν τις / τους θυμόμαστε απ’ έξω. Αναζητώντας μέσω της Google, μπορούμε τις λέξεις που δεν θυμόμαστε να τις αντικαταστήσουμε με αστερίσκους.

Στο παράδειγμά μας δεν θυμόμαστε τη συνταγή για βάφλες. Θυμόμαστε πως κάτι ανακατεύουμε αλλά δεν μας έρχεται η λέξη. Εάν γκουγκλάρουμε τον όρο “βάφλες ανακατεύουμε το”, θα λάβουμε πολλά αποτελέσματα.

Εάν όμως προσθέσουμε και τον αστερίσκο οι αλγόριθμοι της Google θα τον αντικαταστήσουν με τη σωστή λέξη (χυλό).

Αυτή η λειτουργία είναι χρήσιμη και για την αναζήτηση τραγουδιών μέσω μέρους των στίχων τους.

Κλείνοντας

Ελπίζουμε οι συμβουλές μας να σας βοηθήσουν να έχετε πιο στοχευμένες, πιο γρήγορες και πιο ακριβείς αναζητήσεις στο διαδίκτυο. Πλέον γνωρίζετε πώς να εξαιρείτε λέξεις / όρους στις αναζητήσεις σας, πώς να ψάχνετε μόνο εντός συγκεκριμένων ιστοσελίδων και πώς να αναζητείτε άρθρα με συγκεκριμένους τίτλους.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Cosmote έχει το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα

Το βραβείο για το "πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα" απέσπασε και πάλι η Cosmote στα Speedtest Awards της Ookla, της πρώτης εταιρείας παγκοσμίως για μετρήσεις...

Ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί με υπογραφή Fiat-Chrysler

Μια ακόμα εταιρεία, ο ιταλικός όμιλος παραγωγής αυτοκινήτων Fiat-Chrysler Automobiles, φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί, σε συνεργασία με αμερικανική start-up....

Συμφωνία Hyundai και Apple για το πρώτο Apple Car

Ο Δεκέμβριος 2020 μάλλον δεν ήταν ο καλύτερος μήνας για την αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, έναν από τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Τη...

Δωρεάν WiFi στην Ακρόπολη και το Ηρώδειο

Δωρεάν WiFi θα είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Cosmote....

Ζημιά στην όραση οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη

Σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει την όραση του να έχει χαμηλώσει στη διάρκεια της καραντίνας, σύμφωνα με...

Ιστορικό υψηλό για την ισοτιμία του Bitcoin

Aνήμερα των δωδέκατων γενεθλίων του, το πιο διαδεδομένο κρυπτονόμισμα Bitcoin έσπασε κάθε ρεκόρ. Η πορεία της ισοτιμίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου υπήρξε σταθερά...

Σχετικάάρθρα