15.2 C
Athens
Δευτέρα, 25 Ιαν 2021
ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΑ 48 ώρες με το iPhone X

48 ώρες με το iPhone X

Δοκιμάσαμε το iPhone X και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτάΤο iPhone X της Apple είναι σίγουρα η πιο πολυσυζητημένη συσκευή του 2017 και όχι αδίκως. Περιμέναμε πολλά από την Apple στην επετειακή έκδοση του iPhone και τα περισσότερα από αυτά τα “κάλυψε”, όχι όμως όλα.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά…

Εμφάνιση

Ο νέος σχεδιασμός δεν είναι και τόσο νέος, τουλάχιστον ως προς την οπίσθια όψη της συσκευής. Το ασημί μοντέλο θυμίζει έντονα την “πλάτη” του λευκού iPhone 4 συν την προσθήκη της κάμερας διπλών φακών.

Fact: Το iPhone 7 Plus σε μαύρο ματ έχει πολύ πιο όμορφη οπίσθια όψη.

Η εμπρόσθια όψη καταλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από την οθόνη. Η εγκοπή με κλειστή την οθόνη στην ουσία δεν ξεχωρίζει. Γενικά η εμπρόσθια όψη είναι αρκετά όμορφη, όχι ομορφότερη όμως από τα προηγούμενα μοντέλα.

Όταν όμως ανάβει η οθόνη…

Όταν η οθόνη του iPhone X ανάψει, τα πάντα αλλάζουν. Η εμπρόσθια όψη με αναμμένη την οθόνη είναι πολύ ομορφότερη από όλα τα άλλα μοντέλα iPhone.

Πραγματικά, δίνεται η αίσθηση πως πάνω στην οθόνη έχει κολληθεί κάποια ζωγραφιά.

Στο iPhone X κλείσαμε το True Tone, το Night Shift και τη “μείωση του λευκού σημείου” και βάλαμε τη φωτεινότητα στο maximum, απενεργοποιώντας την αυτόματη φωτεινότητα.

Ομοίως και στο 7 Plus, κλείσαμε το Night Shift, τη “μείωση του λευκού σημείου”, την αυτόματη φωτεινότητα και ρυθμίσαμε τη φωτεινότητα στο maximum.

Η διαφορά είναι εμφανής από το πρώτο δευτερόλεπτο. Δεν ξέρουμε σε τι βαθμό οφείλεται στη μεγαλύτερη πυκνότητα (401 ppi vs 458 ppi), στη μεγαλύτερη ανάλυση (1080 x 1920 pixels vs 1125 x 2436 pixels) ή στη διαφορά στις τεχνολογίες (Super AMOLED vs LCD IPS), αλλά, η οθόνη του iPhone X είναι πολύ πιο φωτεινή, πιο ευκρινής και δίνει την αίσθηση πως τα pixels είναι ένα επίπεδο πιο κοντά στα μάτια του χρήστη.

Αν όμως παρακολουθήσουμε ένα video υπό γωνία 30-40 μοιρών ή μεγαλύτερη, η εικόνα των δύο οθονών είναι αντίστοιχη, αν και του iPhone X παραμένει φωτεινότερη.

Σε γενικές γραμμές, η οθόνη του iPhone X είναι εμφανώς ανώτερη από αυτή των 7/8 Plus. Ως προς την εγκοπή, περιέργως, δεν μας ενόχλησε καθόλου.

Όμως, έχοντας και τις δύο συσκευές ταυτόχρονα, προτιμούσα να χρησιμοποιώ το iPhone 7 Plus. Η αναλογία οθόνης 16:9 είναι απείρως πιο βολική στην εμφάνιση περιεχομένου από αυτή του iPhone X (19.5:9). Αυτό ίσως να είναι κάτι το υποκειμενικό και με τον καιρό να συνηθίζεται. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας όμως, η 16:9 οθόνη ήταν πολύ πιο εύχρηστη.

Face ID

Για πρώτη υλοποίηση, το Face ID είναι εξαιρετικό. Θα χρειαστείτε λιγότερο από ένα λεπτό για το σετάρισμα, το οποίο είναι πολύ πιο εύκολο από αυτό του Touch ID. Απλά θα χρειαστεί δύο φορές να περιστρέψουμε το κεφάλι μας.

Ως προς την αποτελεσματικότητα του Face ID:

 • Υπό συνθήκες κανονικού ή πολύ χαμηλού φωτισμού το ποσοστό των σωστών αναγνωρίσεων κυμάνθηκε στο 99%.
 • Υπό συνθήκες έντονου φυσικού φωτισμού το ποσοστό κυμάνθηκε στο 95%.
 • Υπό συνθήκες έντονων αχτίδων του ήλιου στο πρόσωπό μας το ποσοστό κυμάνθηκε στο 50-60%, ενώ όταν πλησιάσαμε το πρόσωπο πιο κοντά (περίπου στα 25cm) το ποσοστό αυξήθηκε στο 90-95%.

Σε γενικές γραμμές, λειτουργεί πάρα πολύ καλά και γρήγορα. Όμως, η Apple πρέπει να αφαιρέσει το σύρσιμο προς τα πάνω για το ξεκλείδωμα της συσκευής, ή τουλάχιστον να μας δώσει την επιλογή να το αφαιρούμε εμείς. Μέχρι αυτό να γίνει, το ξεκλείδωμα με Face ID θα είναι αισθητά πιο αργό από ότι με το Touch ID.

Quick Tip: Σας προτείνουμε να κάνετε swipe προς τα επάνω πριν καν προλάβει το Face ID να διαβάσει το πρόσωπό σας. Έτσι κερδίζετε αρκετό χρόνο.

Δοκιμάσαμε να “κοροϊδέψουμε” το Face ID με ένα video, χωρίς επιτυχία.

Κάμερες

Οπίσθια κάμερα

Η οπίσθια κάμερα του iPhone X είναι ανώτερη από αυτή που φέρει το iPhone 8 Plus, κυρίως λόγω της οπτικής σταθεροποίησης εικόνας που φέρουν και οι δύο φακοί. Λόγω του επεξεργαστή Α11 Bionic, έχουμε πλέον τη δυνατότητα λήψης video 4K στα 60 fps και slow mo video Full HD, στα 240 fps (όπως και στα iPhone 8/8 Plus).

Ως προς τις φωτογραφίες, στις ημερήσιες, καθημερινές, τυπικές λήψεις, δεν είδαμε κάποια αισθητή διαφορά σε σύγκριση με το 7 Plus. Οι διαφορές είναι εμφανείς στις πιο δύσκολες λήψεις υπό χαμηλό φωτισμό. Εκεί τα αποτελέσματα όντως διαφέρουν, με την κάμερα του iPhone X να καταφέρνει να φωτίζει καλύτερα το θέμα από αυτή του iPhone 7 Plus.

iPhone 7 Plus

 

iPhone X

Εμπρόσθια Κάμερα

Η διαφορά στην εμπρόσθια κάμερα, λόγω της προσθήκης του χαρακτηριστικού True Depth, έγκειται στην προσθήκη της δυνατότητας λήψης φωτογραφιών πορτρέτου, κάτι που η συσκευή κάνει πάρα πολύ καλά.

Αν εξαιρέσουμε τις φωτογραφίες πορτρέτου (και το Portrait Lighting προφανώς), η εμπρόσθια κάμερα έχει αντίστοιχη απόδοση με αυτές των iPhone 7/8.

“Κράτημα” – Μέγεθος

Το iPhone X δεν γλιστράει από το χέρι όπως συμβαίνει με όλες τις υλοποιήσεις της Apple από το iPhone 6 έως και το iPhone 7. Το κράτημά του είναι πραγματικά πολύ καλό.

Ως προς το μέγεθος, το iPhone X είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από τα iPhone των 4,7 ιντσών και αρκετά μικρότερο από τα Plus μοντέλα.

iOS 11: όλα για το iPhone X

Είναι πλέον εμφανές πως όταν η Apple σχεδίαζε τα νέα animations του iOS 11 είχε κατά νου της το iPhone X. Το iOS ρολάρει απίστευτα όμορφα μέσω των gestures (χειρονομιών) και των animations.

Η χρήση του iOS με το iPhone X είναι μία μοναδική εμπειρία. Η δυνατότητα της μετάβασης μεταξύ των ανοικτών εφαρμογών με μια απλή κύλιση του δακτύλου μας στο κάτω μέρος της οθόνης προς τα αριστερά, είναι εξαιρετική. Καλό θα ήταν να προστεθεί και στα υπόλοιπα μοντέλα.

Ως προς το Home button, δεν μας έλειψε καθόλου. Από τα πρώτα 10-15 λεπτά χρήσης της συσκευής είχαμε εξοικειωθεί. Ένα σύρσιμο προς τα πάνω είναι αρκετό. Αυτό που δεν συνηθίσαμε ακόμα, είναι η χειρονομία για το Κέντρο Ελέγχου. Πλέον, δεν ενεργοποιείται με σύρσιμο προς τα πάνω από το κάτω μέρος της οθόνης, αλλά με σύρσιμο προς τα κάτω, από το επάνω δεξί μέρος της οθόνης (η εγκοπή δρα και ως “φυσικό διαχωριστικό”).

Επεξεργαστής, γραφικά, μνήμη

Ασφαλώς πρόκειται για την πιο γρήγορη συσκευή της αγοράς, μετά τα iPhone 8 / 8 Plus (λόγω χαμηλότερης ανάλυσης οθόνης). Ο Α11 Bionic είναι ο κορυφαίος επεξεργαστής αυτή τη στιγμή σε κάθε τομέα και η σχεδιασμένη από την Apple υπομονάδα γραφικών αναμένουμε να φέρει κορυφαίες επιδόσεις.

Η μνήμη έχει παραμείνει στα 3GB (τόση φέρουν επίσης τα 7 Plus & 8 Plus) και για το iOS είναι υπερ-αρκετή.

Μπαταρία

Το teardown του iFixit έδειξε πως η μπαταρία του iPhone X έχει χωρητικότητα 2716 mAh. Δεν έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα για την ενεργειακή αυτονομία της συσκευής και προς το παρόν θα αρκεστούμε στα επίσημα στοιχεία της Apple.

Αναμένουμε οι κάτοχοι συσκευών των 4,7 ιντσών να μείνουν ευχαριστημένοι με τις περίπου extra δύο ώρες ενεργειακής αυτονομίας του iPhone X και οι κάτοχοι των Plus συσκευών να “γκρινιάξουν” για τις ελαφρώς χειρότερες επιδόσεις του X σε σύγκριση με τις συσκευές τους.

Ας συνοψίσουμε

 • Το iPhone X είναι πανέμορφο, όταν η οθόνη του είναι ανοικτή. Με κλειστή την οθόνη, δεν είναι το πιο όμορφο iPhone.
 • Η οθόνη είναι εξαιρετική, η στενότερη αναλογία της όμως ίσως να μην αρέσει σε κάποιους.
 • Το iOS 11 λάμπει στο iPhone X. Θα το κατα-ευχαριστηθείτε.
 • Η μπαταρία είναι καλή για όσους έρχονται από τα μοντέλα των 4,7 ιντσών και μέτρια για όσους έρχονται από Plus μοντέλα.
 • Το iPhone X είναι ταχύτατο.
 • Οι διαφορές στην κύρια κάμερα της συσκευής με αυτές του iPhone 8 Plus είναι ελάχιστες και είναι εμφανείς κυρίως στις λήψεις υπό χαμηλό φωτισμό.
 • Το Face ID είναι εξαιρετικό.
 • Η εγκοπή δεν μας ενόχλησε καθόλου.
 • Περιμετρικά της οθόνης τα περιθώρια δεν είναι μηδαμινά. Πρόκειται για μία εξαιρετική επιλογή της Apple, καθώς μπορέσαμε να χαρούμε τη συσκευή χωρίς να ακουμπάμε την οθόνη.

Δυο λόγια

Το iPhone X κατά τη γνώμη μας είναι μία κίνηση της Apple προς το μέλλον, που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Για να χαρούμε την καταπληκτική του οθόνη, όσοι τουλάχιστον διαθέτουμε κάποιο Plus μοντέλο, μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε για το Xs Plus, του οποίου η οθόνη φημολογείται πως θα φτάνει τις 6,4 ίντσες. Το real estate της οθόνης του iPhone X είναι υποβάθμιση ως προς τα 7/8 Plus και ελπίζουμε ένα μοντέλο κοντά στις 6,5 ίντσες να περιορίσει τα μειονεκτήματα της νέας, στενότερης αναλογίας οθόνης.

Ως προς τη φωτεινότητα και τη ζωντάνια των χρωμάτων όμως, η οθόνη του iPhone X είναι εμφανώς ανώτερη από αυτές των 7/8 Plus.

Το πείραμα του Face ID, πέτυχε. Πρόκειται για τον νέο τρόπο πιστοποίησης που μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το Touch ID.

Η εμπειρία χρήστη είναι κορυφαία.

Να αναβαθμίσω;

 • Αν διαθέτετε μοντέλα των 4,7 ιντσών, ναι.
 • Αν έχετε το iPhone 7 Plus, το 6s Plus ή το iPhone 8 Plus καλύτερα να περιμένετε το “μεγάλο” μοντέλο του 2018.
 • Αν διαθέτετε κάποιο άλλο smartphone και το οικονομικό σκέλος δεν σας είναι πρόβλημα (1.200€ – 64GB, 1.400€ – 256GB), θα το ευχαριστηθείτε. Η μετάβαση από το Android στο iOS με το iPhone X θα είναι μία πολύ ευχάριστη εμπειρία.

Τελικά αξίζει;

Ναι, πρόκειται για μία εξαιρετική συσκευή, κορυφαία σε κάθε επίπεδο.

Τα λεφτά της όμως, δεν τα αξίζει. Είναι πάρα πολλά τα 1.200€ για ένα smartphone. Καλύτερα να κάνετε λίγη υπομονή, την Άνοιξη είναι πιθανό στην ανεξάρτητη αγορά να κοστίζει λίγο κάτω από τα χίλια ευρώ.

Η βαθμολογία μας

Design: 8,5

Κάμερα: 9

Απόδοση: 10

Value for Money: 6

Οθόνη: 9

Συνοδευτικό λογισμικό συστήματος (iOS 11): 9,5

Μπαταρία: 8,5 (με βάση την ενημέρωση της Apple)

Γενική βαθμολογία: 8,7

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Cosmote έχει το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα

Το βραβείο για το "πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα" απέσπασε και πάλι η Cosmote στα Speedtest Awards της Ookla, της πρώτης εταιρείας παγκοσμίως για μετρήσεις...

Ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί με υπογραφή Fiat-Chrysler

Μια ακόμα εταιρεία, ο ιταλικός όμιλος παραγωγής αυτοκινήτων Fiat-Chrysler Automobiles, φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί, σε συνεργασία με αμερικανική start-up....

Συμφωνία Hyundai και Apple για το πρώτο Apple Car

Ο Δεκέμβριος 2020 μάλλον δεν ήταν ο καλύτερος μήνας για την αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, έναν από τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Τη...

Δωρεάν WiFi στην Ακρόπολη και το Ηρώδειο

Δωρεάν WiFi θα είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Cosmote....

Ζημιά στην όραση οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη

Σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει την όραση του να έχει χαμηλώσει στη διάρκεια της καραντίνας, σύμφωνα με...

Ιστορικό υψηλό για την ισοτιμία του Bitcoin

Aνήμερα των δωδέκατων γενεθλίων του, το πιο διαδεδομένο κρυπτονόμισμα Bitcoin έσπασε κάθε ρεκόρ. Η πορεία της ισοτιμίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου υπήρξε σταθερά...

Σχετικάάρθρα