17.9 C
Athens
Τετάρτη, 12 Μαΐ 2021
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ GAMING 40 χρόνια Nintendo σε 26 εικόνες

40 χρόνια Nintendo σε 26 εικόνες

Ολόκληρη η ιστορία της διάσημης κονσόλας, από το NES στο SNES mini

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτάΚαι όμως, το Nintendo είναι πλέον (σχεδόν) μεσήλικας. Με αφορμή τα σαράντα χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία της πιο διάσημης κονσόλας βιντεοπαιχνιδιών, δείτε τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας της σε εικόνες. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι…

 

Color TV-Game, 1977-1979

Η πρώτη κονσόλα της Nintendo κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε 5 διαφορετικά μοντέλα που το κάθε ένα λειτουργούσε με το δικό του μόνο παιχνίδι. Δεν είχε εμφανιστεί ακόμα η λογική της “κασέτας” παιχνιδιού που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα μοντέλα. Πούλησε 3 εκατ τεμάχια.

 

Game & Watch, 1980-1991

Το πρώτο φορητό και “ολοκληρωμένο” ηλεκτρονικό παιχνίδι κυκλοφόρησε, φυσικά, από τη Nintendo το 1980 και παρέμεινε στα ράφια των καταστημάτων μέχρι και το 1991. Το Game & Watch είχε οθόνη LED και μπορούσε να φορτώσει μόνο ένα βιντεοπαιχνίδι. Στα έντεκα χρόνια της ζωής του κυκλοφόρησαν συνολικά 59 τίτλοι παιχνιδιών για το Game & Watch, μεταξύ των οποίων οι διάσημοι Mario Bros και The Legend of Zelda. Πούλησε 43 εκατ τεμάχια.

 

Nintendo Entertainment System (NES), 1983-2017

Οι ειδικοί θεωρούν το NES της Nintendo την πρώτη ολοκληρωμένη κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών. Είναι 8μπιτη, κυκλοφόρησε αρχικά στην Ιαπωνία, κατόπιν στις ΗΠΑ το 1985 και μετά στην Ευρώπη το 1987. Πολλοί εσωτερικοί και – για πρώτη φορά – εξωτερικοί developers σχεδίασαν δεκάδες arcade τίτλους για αυτή την κονσόλα, με πιο φημισμένο το Super Mario Bros. Καταργήθηκε μόλις τον περασμένο Απρίλιο, έχοντας πουλήσει δεκάδες εκατομμύρια κομμάτια σε όλο τον κόσμο.

 

NES Zapper, 1985

Ένα από τα πρώτα και πιο εντυπωσιακά περιφερειακά βιντεοπαιχνιδιών. Η Nintendo το λάνσαρε σαν αξεσουάρ του NES για το παιχνίδι Duck Hunt.

 

Game Boy, 1989-2003

Χοντροκομμένο και τεχνολογικά υποδεέστερο των ανταγωνιστών του, αγαπήθηκε για την απλότητα και τα παιχνίδια που σε έκαναν να κολλήσεις μαζί του, όπως τα Super Mario Land και Tennis. Κυκλοφόρησε πρώτα σε Ιαπωνία και ΗΠΑ ενώ στην Ευρώπη ήρθε ένα χρόνο αργότερα. Έχει πουλήσει πάνω από 120 εκατ τεμάχια.

 

Super Nintendo Entertainment System (Super Nes ή SNES), 1990-2003

Ο διάδοχος του NES ήταν 16μπιτος και στην Ευρώπη έφτασε – όπως συνηθιζόταν τότε με τη Nintendo – το 1992, δύο χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του. Παρόλο που την αρχική υποδοχή από του καταναλωτές δεν την έλεγες ιδιαίτερα θερμή, ήταν η πρώτη κονσόλα με “τρισδιάστατα” εφέ που κάπως βλέπονταν και αυτό την έκανε να επικρατήσει του ανταγωνισμού της στα 90s και να μείνει αρκετά χρόνια στην αγορά. Οι τίτλοι SimCity και Street Fighter έγιναν δημοφιλείς χάρη στο SNES που πούλησε σχεδόν 50 εκατ τεμάχια.

 

Virtual Boy, 1995-1996

Πρέπει να είναι το πρώτο εμπορικό wearable κεφαλής για βιντεοπαιχνίδια και ο σκοπός του ήταν να δώσει στους χρήστες του την αίσθηση των τριών διαστάσεων την ώρα που έπαιζαν. Μπορεί να έφταιξε που στις διαφημιστικές φωτό έμοιαζε με φορητή ψησταριά ή τοστιέρα με βάση ή που το 3D που υποσχόταν ήταν πιο πολύ δισδιάστατο. Πάντως δεν άντεξε τις πολύ κακές κριτικές, δεν πρόλαβε να φτάσει στην Ευρώπη και αποσύρθηκε τον επόμενο χρόνο, έχοντας πουλήσει – παρόλα αυτά – περίπου 800 χιλιάδες κομμάτια.

 

Game Boy Pocket, 1996

Η μικρότερη και πιο κομψή έκδοση του Game Boy, με ασπρόμαυρη οθόνη και λιγότερη κατανάλωση μπαταρίας.

 

Nintendo 64 (N64), 1996-2003

Η Nintendo έκανε εντυπωσιακή είσοδο στην 64μπιτη εποχή με τα καλύτερα γραφικά βιντεοπαιχνιδιών που είχαν βγει στην αγορά μέχρι εκείνη τη στιγμή. Χάρη σε αυτά, οι πωλήσεις του Ν64 ξεπέρασαν τα 33 εκατ τεμάχια και το Zelda, Ocarina of Time θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα παιχνίδια όλων των εποχών.

 

Pokémon Pikachu, 1998

Ο γάμος Pokémon και Tamagotchi, που ήταν και τα δύο της μόδας τότε, με κουμπάρα τη Nintendo, σε μία μικρή συσκευή που επίσης μπορούσε να μετρήσει και βήματα. Τι να πεις…

 

Game Boy Colour, 1998-2003

Η ανανέωση της γκάμας των φορητών παιχνιδομηχανών της Nintendo, με νέες διαστάσεις οθονών και μπόλικο χρώμα.

 

Game Boy Advance, 2001-2010

Με τον άξιο αντικαταστάτη του Game Boy μπορούσες να παίξεις όπου και αν βρισκόσουν παιχνίδια που είχαν αρχικά φτιαχτεί για το SNES. Είχε όμως και τους δικούς του τίτλους, με πιο γνωστό το Advance Wars. Πούλησε 82 εκατ τεμάχια.

 

Gamecube, 2001-2007

Για πρώτη φορά, παιχνίδι φορτώνεται σε κονσόλα της Nintendo από CD και όχι μόνο από “κασέτα”. Λανσαρίστηκε σαν αντικαταστάτης του Ν64 αλλά η αγορά το είδε αλλιώς και οι πωλήσεις του έφτασαν μετά βίας τα 22 εκατ τεμάχια.

 

Panasonic Q, 2001-2003

Γιαπωνέζικη προσέγγιση του Gamecube δια χειρός Panasonic. Έμοιαζε με μηχανή ηλεκτροσυγκόλλησης, κυκλοφόρησε για περίπου δύο χρόνια μόνο στην αγορά της Ιαπωνίας και – εκτός από παιχνίδια – μπορούσε να παίζει DVD και MP3.

 

Game Boy Advance SP, 2003-2010

Για άλλη μία φορά, η Nintendo παρουσίαζε τη διαφορετική εκδοχή μίας φορητής συσκευής της. Το Advance SP είχε οθόνη οπίσθιου φωτισμού και ολοκαίνουργιο εξωτερικό σχεδιασμό που θα τον ξαναβλέπαμε αργότερα στο DS.

 

Nintendo DS, 2004-2013

Καμία άλλη συσκευή της Nintendo δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να ξεπεράσει σε πωλήσεις το DS. Με καινοτόμο σχεδιασμό, δύο οθόνες, γραφίδα και παιχνίδια όπως τα Braintraining και Nintendogs, πούλησε πάνω από 154 εκατ τεμάχια.

 

Game Boy Micro, 2005-2008

Μία μικροσκοπική συσκευή, ασύμβατη με οποιαδήποτε άλλη παλιότερη της Nintendo, που δεχόταν τους τίτλους μόνο του Advance.

 

Nintendo DS Lite, 2006-2011

Φρεσκάρισμα της σειράς DS με μία ελαφρότερη και περισσότερο συμπαγή έκδοση. Άρεσε πολύ, ίσως περισσότερο και από το πρώτο DS.

 

Nintendo Wii, 2006-2013

Ανήκει πλέον στις “κλασικές” κονσόλες. Πολύ επιτυχημένος και καινοτόμος σχεδιασμός από τη Nintendo, έκανε το βιντεοπαιχνίδι κοινή διασκέδαση για όλη την οικογένεια. Προσπάθησε ανεπιτυχώς να πάρει την κορυφή της αγοράς, κατάφερε όμως να πουλήσει 102 εκατ τεμάχια.

 

Nintendo 3DS, 2011-2017

Ο αντικαταστάτης του DS, με τρισδιάστατα εφέ (μπορούσε να απενεργοποιηθεί) στην κύρια οθόνη του. Παρά τον ωραίο σχεδιασμό και τους ενδιαφέροντες τίτλους που το συνόδευαν, δεν είχε την επιτυχία του προκατόχου του και η παραγωγή του σταμάτησε πριν τρεις μήνες. Πούλησε 65 εκατ τεμάχια.

 

Wii Mini, 2012-2013

Μικρότερη, σε μέγεθος, έκδοση του Wii. Η Nintendo το κυκλοφόρησε μόνο σε ΗΠΑ και Ευρώπη χωρίς κάποιες από τις λειτουργίες του μεγάλου αδελφού του, όπως π.χ. το online παιχνίδι.

 

Wii U, 2012-2017

Μάλλον η μεγαλύτερη εμπορική αποτυχία της Nintendo, αν εξαιρέσει κανείς το Visual Boy. Το Wii U ήταν στην πραγματικότητα δύο συσκευές, η κονσόλα και το κάτι-σαν-τάμπλετ, που συνδέονταν ασύρματα και μπορούσες να παίξεις στην οθόνη του κάτι-σαν-τάμπλετ…

 

NES Classic Mini, 2016-2017

Οι σχεδιαστές της Nintendo άντλησαν έμπνευση από το παρελθόν της και παρουσίασαν μία ολοκαίνουργια κονσόλα. Ερχόταν με 30 προφορτωμένα παιχνίδια και είχε τέτοια επιτυχία που αρκετές φορές, στο σύντομο βίο του, ήρθε αντιμέτωπο με ελλείψεις λόγω αυξημένης ζήτησης. Η κατάργησή του απογοήτευσε τους οπαδούς του.

 

Nintendo Switch, 2017

Κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτιο και ακολουθεί τη λογική της κονσόλας και του κάτι-σαν-τάμπλετ. Αυτή τη φορά εμπλουτίζεται με αποσπώμενα τμήματα των χειριστηρίων και υπόσχεται φοβερές εμπειρίες παιχνιδιού τόσο στο σπίτι όσο και εκτός σπιτιού.

 

Nintendo 2DS XL, 2017

Παρά τη φορητότητα του Switch, η Nintendo ξαναζωντανεύει τη σειρά DS. Αυτή τη φορά σε πολύ καλή τιμή (περίπου €160) και με μεγαλύτερη βασική οθόνη.

 

SNES Mini, 2017

Ζήλεψε την επιτυχία του NES Classic Mini και είπε να πάρει τη θέση του. Είναι μικρότερο από το SNES αλλά έχει περισσότερες τεχνολογικές δυνατότητες. Έρχεται με 21 προφορτωμένους τίτλους ενώ οι “εξωτερικοί” τίτλοι περιλαμβάνουν τα κλασικά Zelda και Super Mario και μία ακυκλοφόρητη έκδοση του Star Fox.

 

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δωρεάν ψηφιακή προβολή τουριστικών επιχειρήσεων

Ανοιχτή πρόσκληση για δωρεάν προβολή στο VisitGreece App,  απευθύνει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού προς όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ο κος Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του...

Υπογράφηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου η τελετή υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης (MoU) μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για συνεργασία σε σχέση με...

Η Cosmote έχει το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα

Το βραβείο για το "πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα" απέσπασε και πάλι η Cosmote στα Speedtest Awards της Ookla, της πρώτης εταιρείας παγκοσμίως για μετρήσεις...

Ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί με υπογραφή Fiat-Chrysler

Μια ακόμα εταιρεία, ο ιταλικός όμιλος παραγωγής αυτοκινήτων Fiat-Chrysler Automobiles, φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί, σε συνεργασία με αμερικανική start-up....

Συμφωνία Hyundai και Apple για το πρώτο Apple Car

Ο Δεκέμβριος 2020 μάλλον δεν ήταν ο καλύτερος μήνας για την αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, έναν από τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Τη...

Δωρεάν WiFi στην Ακρόπολη και το Ηρώδειο

Δωρεάν WiFi θα είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Cosmote....

Σχετικάάρθρα