Το iTunes που οι περισσότεροι αγαπούν να μισούν, είναι ο ενδιάμεσος μεταξύ του χρήστη και του υπολογιστή μας, είτε έχουμε ένα Windows PC, είτε Mac. Αν και πλέον δεν είναι απαραίτητο όσο παλαιότερα, εξακολουθεί να αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο, κυρίως για όσους δεν έχουν εντρυφήσει ιδιαίτερα στο οικοσύστημα της Apple και κατ’ επέκταση δεν έχουν επιλέξει να συγχρονίζουν μέσω iCloud τη μουσική τους, τις φωτογραφίες τους κοκ.

Μας βοηθά λοιπόν, μεταξύ άλλων, να κρατήσουμε αντίγραφα ασφαλείας της συσκευής μας, αλλά και να μεταφέρουμε αρχεία και εφαρμογές ή φωτογραφίες από και προς τον υπολογιστή μας.

Κατά καιρούς όμως, προκύπτει το εξής πρόβλημα: ενώ το Windows PC μας “βλέπει” το συνδεδεμένο iPhone μας, το iTunes δεν μπορεί να το εντοπίσει και το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούμε να συγχρονίσουμε τα δεδομένα μας ή να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν σε αυτή την περίπτωση;

Οι κάτωθι οδηγίες αναφέρονται σε υπολογιστή με εγκατεστημένα τα Windows 10. Όμως, ισχύουν για όλες τις εκδόσεις των Windows, απλά κάποιες από τις επιλογές ενδέχεται να είναι σε παραπλήσια σημεία. Επί της ουσίας, απλά θα απεγκαταστήσουμε κάποια προγράμματα της Apple.

Σημείωση: αν έχετε υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Windows Vista, θα πρέπει να αναβαθμίσετε τουλάχιστον στα Windows 7. Η τελευταία έκδοση του iTunes δεν “τρέχει” στα Windows Vista, καθώς η συγκεκριμένη έκδοση έχει πάψει να υποστηρίζεται.

Επιλέγουμε “Ρυθμίσεις”

Επιλέγουμε “Σύστημα”

Επιλέγουμε από το αριστερό πάνελ “Εφαρμογές και δυνατότητες” και στο πλαίσιο αναζήτησης στα δεξιά πληκτρολογούμε “Apple”.

Αμέσως μετά κάνουμε αριστερό κλικ και επιλέγουμε “Κατάργηση εγκατάστασης” στις εξής εφαρμογές:

  • iTunes
  • Apple Software Update
  • Apple Mobile Device Support
  • Υποστήριξη Εφαρμογών Apple 64 ή 32bit (Apple Application Support)
  • Bonjour

Αμέσως μετά κάνουμε επανεκκίνηση στο Windows PC μας και εγκαθιστούμε εκ νέου το iTunes.

Συνοψίζοντας, τα βήματά μας είναι τα εξής: απεγκατάσταση εφαρμογών, επανεκκίνηση, εγκατάσταση του iTunes.

Πλέον το iTunes θα μπορεί να “βλέπει” και πάλι το iPhone, το iPad, ή το iPod Touch μας. Οι λίστες που έχουμε στο iTunes αλλά και οι ρυθμίσεις μας εντός της εφαρμογής δεν “χάνονται”, καθώς αποθηκεύονται σε διαφορετικά σημεία από αυτά που σβήσαμε (μέσω της “κατάργησης εγκατάστασης”) κατά τη διαδικασία που περιγράψαμε.

Αν κάποιο σημείο είναι δυσνόητο ή σας μπερδεύει, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα σχόλια για να το διαλευκάνουμε.

ΣΧΟΛΙΑ