30.2 C
Athens
Σάββατο, 26 Σεπ 2020

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφεύγει κατά της Apple και της Ιρλανδίας

0

Τον Αύγουστο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη ότι η Ιρλανδία πήρε μέτρα που ευνόησαν την κερδοφορία της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Apple στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα η Apple να γλυτώσει φόρους που άγγιζαν το ποσό των €13 δις. Τότε λοιπόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι η Apple έπρεπε να καταβάλλει τα €13 δις στο Ιρλανδικό κράτος ώστε να ισοφαριστεί η προτιμησιακή πολιτική που ασκήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δεν αντέδρασε στις πιέσεις της τότε Επιτρόπου Ανταγωνισμού και νυν Εκτελεστικής Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager και δεν έκανε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να εισπράξει τα €13 δις από την Apple. Την επόμενη χρονιά, αφού το ιρλανδικό κράτος δεν είχε εισπράξει ούτε μισό ευρώ από την Apple, η Κομισιόν αποφάσισε ότι τα €13 δις είναι παράνομη οικονομική ενίσχυση της Apple και πήγε την Ιρλανδία στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΕΕ

Τα χρόνια περνούσαν, η Vestager (εκτός από την επανεκλογή της στις Ευρωεκλογές) είχε να αντιμετωπίσει και τις ορδές των ακριβοπληρωμένων δικηγόρων της Apple και των άλλων πολυεθνικών τεχνολογίας που κυνηγούσε και το Γενικό Δικαστήριο αποφάσισε τον περασμένο Ιούλιο ότι τελικά η Apple δεν έκανε κάτι κακό. Μπορεί να ίδρυσε μία θυγατρική στο Δουβλίνο ή οποία υπήρχε μόνο στα χαρτιά, μπορεί να συγκέντρωνε εκεί τα κέρδη από τις δραστηριότητες της σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να τα προωθήσει σε εξωτικά πλυντήρια αλλά – παρόλα αυτά – δεν έχει παραβεί πουθενά τη φορολογική νομοθεσία της Ιρλανδίας.

Όμως, η Margrethe Vestager θεωρεί ότι η Apple στέρησε €13 δις από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ιρλανδίας και ότι η είσπραξη τους αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και έτσι η Κομισιόν αποφάσισε να ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης και να προωθήσει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η Δανή Εκτελεστική Αντιπρόεδρος δήλωσε “Αν κράτη-μέλη της ΕΕ παρέχουν σε ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες φορολογικά πλεονεκτήματα που δεν είναι διαθέσιμα στους ανταγωνιστές τους, αυτό βλάπτει τον θεμιτό ανταγωνισμό στην ΕΕ κατά παράβαση των οδηγιών περί κρατικών ενισχύσεων. Είναι ανάγκη συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την εφαρμογή της κατάλληλης νομοθεσίας στην ΕΕ ώστε να εντοπίσουμε τα κενά και να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια“.

Ιπτάμενη κάμερα μεταδίδει ζωντανή εικόνα από το εσωτερικό του σπιτιού

0

Η νέα κάμερα ασφαλείας της Ring (θυγατρικής εταιρείας της Amazon) που παρουσιάστηκε χθες είναι ιπτάμενη, ονομάζεται Always Home Cam και ουσιαστικά είναι ένα μικρό drone που έχει σχεδιαστεί για να πετάει μέσα στο σπίτι όταν εσείς απουσιάζετε. Αυτό λοιπόν το drone μπορεί να πετάει σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού και να στέλνει ζωντανή εικόνα στο κινητό σας.

Το Always Home Cam της Ring έχει δύο κύριες χρήσεις:

 • Αν έχει συνδεθεί με σύστημα συναγερμού, μόλις το σύστημα ανιχνεύσει ανθρώπινη κίνηση σε κάποιο δωμάτιο το drone “απογειώνεται”, κατευθύνεται προς το δωμάτιο και στέλνει ζωντανή εικόνα στο κινητό σας.
 • Μπορείτε – μέσω της εφαρμογής που το συνοδεύει – να το απογειώσετε εσείς το drone για να δείτε π.χ. αν έχετε ξεχάσει να κλείσετε το μάτι της κουζίνας ή τι κάνει εκείνη τη στιγμή το κατοικίδιο σας.

Μόλις το Always Home Cam ολοκληρώσει την “περιπολία” του, επιστρέφει μόνο του στη βάση του για να φορτιστεί η μπαταρία του.

Ring Always Home Cam

Το νέο drone της Ring λύνει το πρόβλημα της παρακολούθησης διαφορετικών δωματίων και της απόστασης μεταξύ κάμερας και αντικειμένου παρακολούθησης η οποία επηρρεάζει την ποιότητα της εικόνας. Το Always Home Cam όχι μόνο μπορεί να πλησιάσει σε απόσταση μερικών εκατοστών αλλά διαθέτει και κάμερα 10ΜΡ για πολύ καθαρή εικόνα.

Οι έλικες του drone καλύπτονται από πλαστική “σχάρα” ώστε να αποφεύγονται τραυματισμοί κατοικιδίων ζώων

Για να λυθούν πιθανά θέματα ιδιωτικότητας, το Always Home Cam μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να ακολουθεί συγκεκριμένες πορείες μέσα στο σπίτι και να φτάνει στα σημεία που θα ορίσετε εσείς. Επιπλέον, η κάμερα λειτουργεί μόνο όταν πετάει καθώς καλύπτεται από τη βάση όταν φορτίζεται και ο θόρυβος του drone κατά την πτήση ενημερώνει για την παρουσία του.

Το Always Home Cam της Ring αναμένετια να κυκλοφορήσει στην αγορά των ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2021 με λιανική τιμή $249.

Ξεκινά το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων

0

Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων που ιδρύθηκε από τη Cisco στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί στο κτίριο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων που παραχώρησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Το Κέντρο είναι πλέον καθημερινά επισκέψιμο από συνεργάτες, εκπροσώπους εταιρειών και δημόσιων φορέων που θέλουν να δουν στην πράξη τη λειτουργία λύσεων που οδηγούν στο ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως και από όλους όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν μαθήματα STEM, ρομποτικής ή και να εγγραφούν στο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων Cisco Networking Academy.

Στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων φιλοξενούνται επίσημοι συνεργάτες του δικτύου της Cisco, οι οποίοι με τη συνδρομή στελεχών της εταιρείας, παρουσιάζουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, πλήθος λύσεων και εφαρμογών ψηφιακού μετασχηματισμού. Παράλληλα, συγκεκριμένες ομάδες εργάζονται στην ανάλυση, επίλυση και δημιουργία καινοτόμων λύσεων σε προβλήματα και ιδέες, στις οποίες ζητείται η συνδρομή του Κέντρου από εταιρείες και δημόσιους φορείς. Γι’ αυτό το λόγο στο Κέντρο φιλοξενούνται ήδη δύο start-ups και υπάρχουν συμφωνίες συνεργασίας με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα αλλά και συνεργάτες και επιστήμονες.

Οι λύσεις που είναι διαθέσιμες άμεσα προς επίδειξη στους επισκέπτες του Κέντρου αφορούν σε

 • Έξυπνη πόλη
 • Ασφαλείς πόλεις και κυβερνοασφάλεια
 • Τηλεϊατρική
 • Τηλεκπαίδευση
 • Τηλεργασία
 • Γεωργία Ακριβείας
 • Ηλεκτροκίνηση
 • Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων

Η απόφαση της Cisco για τη δημιουργία και λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη εντάσσεται στην στρατηγική της για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας, για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας και κατ’ επέκταση για την ανάπτυξη. Το Κέντρο αποτελεί σημείο αναφοράς για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει η Cisco με το οικοσύστημα των συνεργατών της, με start-up και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, σε τομείς όπως οι ποιότητα ζωής των πολιτών, υγεία, αγροτική ανάπτυξη, τουρισμός, προστασίας του περιβάλλοντος, πολιτικής προστασίας κλπ, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Cisco έχει δεσμευθεί πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση και θα είναι πάντα αρωγός σε προσπάθειες που έχουν ως στόχο την τεχνολογική πρόοδο και κατ’ επέκταση την οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας. Οι εταιρείες που συνεργάζονται με το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων είναι οι

 • Gold partners: COSMOTE, SPACE HELLAS
 • Ecosystem partners: IOTECH, OTS, DATAWAYS
 • Supporters: LEVER, GLOBILED, ΔΕΗ, AGROAPPS, LENOVO, SAMSUNG
 • Distributor partner: INFO QUEST TECHNOLOGIES
 • Digital Skills partners: INTERLEI, CITYLAB, SCG

Το Κέντρο λειτουργεί τηρώντας αυστηρά τις οδηγίες της πολιτείας σχετικά με την προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών από τον COVID-19, καθώς και σχετικά με τον περιορισμό διασποράς του. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου για να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας.

Προστίθεται νέα πλατφόρμα για τα μέτρα τοπικής εμβέλειας στο covid19.gov.gr

0

Κατά τη διάρκεια της σημερινής προγραμματισμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την προσθήκη στο covid.gov.gr μίας νέας ειδικής πλατφόρμας με τοπικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο κος Χαρδαλιάς, στη νέα ειδική πλατφόρμα του covid.gov.gr οι πολίτες θα βλέπουν το χάρτη της Ελλάδας και θα μπορούν να επιλέγουν προβολή στο χάρτη των Δήμων ή των Περιφερειακών Ενοτήτων. Ανάλογα με το βαθμό τοπικής εξάπλωσης του Covid-19, κάθε Δήμος ή Περιφερειακή Ενότητα θα χρωματίζεται στο χάρτη με τέσσερα διαφορετικά χρώματα: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο.

Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να βλέπουν τι συμβαίνει στην περιοχή τους σε σχέση με τον Covid-19 εισάγοντας τον ταχυδρομικό κώδικα τους. Στη νέα πλατφόρμα του covid.gov.gr θα υπάρχουν και πίνακες με τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία ανά επίπεδο εξάπλωσης (πράσινο, κίτρινο κλπ) και ανά δραστηριότητα (μέσα μεταφοράς, σχολεία, εστίαση κλπ).

Η νέα πλατφόρμα αναμένεται να παρέχει έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 από την Ελληνική Κυβέρνηση σε τοπικό επίπεδο και θα είναι “στον αέρα” την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Έξυπνα γυαλιά: Facebook και Ray-Ban ενώνουν τις δυνάμεις τους

Άλλοι δύο κολοσσοί ανακοίνωσαν την ένταξή τους στη βιομηχανία των έξυπνων γυαλιών. Το βράδυ της Τετάρτης στο Facebook Connect, το ετήσιο συνέδριο του Facebook, ανακοινώθηκε και επίσημα από τον Mark Zuckerberg η συνεργασία της εταιρείας του με την EssilorLuxottica. Σε μία προσπάθεια να ξεχωρίσει από ανταγωνιστές όπως οι Apple, Microsoft και Google, το Facebook συμφώνησε να συνεργαστεί με την κυρίαρχη εταιρεία στον χώρο των οπτικών για το σχεδιασμό ενός πραγματικά καινοτόμου ζευγαριού γυαλιών.

Η EssilorLuxottica κατά κάποιο τρόπο μονοπωλεί τον συγκεκριμένο χώρο αφού της ανήκουν, μεταξύ άλλων, μάρκες όπως οι Ray-Ban, Oakley και Michael Kors, ενώ σύμφωνα με το Forbes κατέχει σχεδόν το 80% της παγκόσμιας αγοράς. Μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία και στις δύο εταιρείες να πάρουν τη μερίδα του λέοντος από μια αγορά η οποία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Ο συνδυασμός του τεχνολογικού υπόβαθρου του Facebook με το στυλ και την ποιότητα φακών και σκελετών της Ray-Ban μπορεί να δημιουργήσει μάλλον το πιο ανταγωνιστικό προϊόν στην αγορά των έξυπνων γυαλιών.

Η EssilorLuxottica δεν θα μπορούσε να αφήσει την ψηφιακή επανάσταση να την εκθρονίσει από την θέση του κορυφαίου κατασκευαστή οπτικών. Πολλοί μεγάλοι και γνωστοί Ευρωπαίοι κατασκευαστές ρολογιών δεν κατάφεραν ή αρνήθηκαν να εξελιχθούν, με αποτέλεσμα σχεδόν να εξαφανιστούν από τις εταιρείες των smartwatches. Ο Γαλλικός κολοσσός κατανόησε έγκαιρα ότι ένα καθημερινό στυλιστικό αξεσουάρ όπως το ρολόι ή, στην προκειμένη περίπτωση, τα γυαλιά, πρέπει να αποτελεί την ίδια στιγμή και σωστό gadget. Από την άλλη, η κατασκευή ενός τεχνολογικά άψογου ζευγαριού έξυπνων γυαλιών δεν φτάνει πλέον από μόνη της. Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του lifestyle του υποψήφιου αγοραστή.

Όπως μάλιστα, δήλωσε και ο αντιπρόεδρος των Facebook Reality Labs μετά το πέρας της συμφωνίας των δύο πλευρών “είμαστε ενθουσιασμένοι με την έρευνα για συσκευές που δίνουν στους ανθρώπους καλύτερους τρόπους επικοινωνίας με το περιβάλλον τους. […] Στο πρόσωπο της EssilorLuxottica έχουμε βρει έναν εξίσου φιλόδοξο συνεργάτη, ο οποίος θα μοιραστεί την γνώση του και τον παγκοσμίου επιπέδου καταλόγο από brands με στόχο τη δημιουργία του πρώτου αληθινά μοδάτου ζευγαριού έξυπνων γυαλιών”. Το πρώτο ζευγάρι αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2021, με την τιμή τους να παραμένει ακόμα άγνωστη.

Time Flies.

Το ετήσιο φθινοπωρινό ραντεβού της Apple με τους πιστούς καταναλωτές της, αυτό που περιμένουν κάθε χρόνο με αγωνία όλοι όσοι αυτοπροσδιορίζονται σαν μέλη της “Apple κοινότητας”, κανονίστηκε για χθες. Μόνο που φέτος υπήρχαν δύο μεγάλες απουσίες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια: από το Apple Event έλειπαν το ζωντανό κοινό και το iPhone.

Τα βίντεο τα οποία “σχημάτιζαν” το keynote event είχαν μαγνητοσκοπηθεί νωρίτερα σε διάφορους χώρους του Apple Park και μονταριστεί σε μία ενιαία παρουσίαση (πασπαλισμένη με αρκετή marketing χρυσόσκονη) που άρχισε να μεταδίδεται στις 20:00 ώρα Ελλάδας. Ο τίτλος που έδωσε η Apple στο φετινό event ήταν “Time Flies.”, δεν παρέπεμπε σε τηλέφωνο και ο Tim Cook στεναχώρησε τους απανταχού funs του iPhone δηλώνοντας ότι η κυκλοφορία του iPhone 12 αναβάλλεται για τις επόμενες εβδομάδες (ακούγεται ότι θα κυκλοφορήσει στα μέσα Οκτωβρίου). Ταυτόχρονα όμως, ο Tim Cook απέδειξε την ταχύτητα προσαρμογής της Apple στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην αγορά το τελευταίο εξάμηνο, το περίφημο agility που πολλοί επιδιώκουν και λίγοι καταφέρνουν να πετύχουν.

Tim Cook

Ωστόσο, η επιλογή τόσο του τίτλου Time Flies για το event όσο και των βασικών προϊοντικών σειρών που επέλεξε η Apple για να επενδύσει σε νέα μοντέλα, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Φαίνεται ότι η Apple αποφάσισε για τους επόμενους δώδεκα μήνες να δώσει περισσότερο βάρος στις υπηρεσίες και τις προϊοντικές κατηγορίες στις οποίες κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην αγορά και αυτές δεν είναι άλλες από τα έξυπνα ρολόγια, τα tablets και τις υπηρεσίες ευζωίας. Μπορεί οι κατηγορίες αυτές να μη φέρνουν τον τζίρο των smartphones αλλά σε αυτό το γήπεδο η Apple έχει να πει (και να δείξει) πολλά, σε αντίθεση με τη σχέση αξίας-τιμής των iPhone που τα τελευταία χρόνια αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο από τους καταναλωτές.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα σημαντικότερα νέα που ακούστηκαν χθες στο Apple Keynote Event 2020 Time Flies.

Apple Watch Series 6 και Apple Watch SE

Το Apple Watch Series 6 έρχεται σε πολλά χρώματα, με συνεχή λειτουργία οθόνης, πολλά διαφορετικά και όμορφα λουράκια, χρήσιμες λειτουργίες γονικού ελέγχου, μπορεί να συγχρονιστεί χωρίς τη χρήση iPhone και – το κυριότερο – έχει περισσότερους αισθητήρες υγείας. Ένας από αυτούς τους αισθητήρες είναι το οξύμετρο, που φαίνεται να καθιερώνεται στα καλύτερα έξυπνα ρολόγια του ανταγωνισμού, για τη μέτρηση του κορεσμού της αιμοσφαιρίνης, ίσως της πιο κρίσιμης μέτρησης για τα κρούσματα του Covid-19. Τιμή στις ΗΠΑ $399.

Το Apple Watch SE αποτελεί τη φτηνότερη νέα πρόταση αυτής της κατηγορίας, με πολύ καλή σχέση αξίας-τιμής. Στοχεύει περισσότερο στο κοινό των γονέων που θα το αγοράσουν για τα παιδιά τους. Έχει μεγαλύτερη οθόνη αλλά δεν έχει τους εξελιγμένους αισθητήρες υγείας. Τιμή στις ΗΠΑ $279.

iPad Air και iPad 8

Πολλοί θεωρούσαν τα tablets ξεγραμμένα, μέχρι που ήρθαν ο Covid-19, η εργασία από το σπίτι και οι νέες μέθοδοι εκπαίδευσης και μελέτης από απόσταση. Έτσι, μετά από αρκετό καιρό, το iPad Air παίρνει το φρεσκάρισμα που του άξιζε. Εξαπύρηνος επεξεργαστής Α14 Bionic 5 νανομέτρων, τετραπύρηνος επεξεργαστής γραφικών, μεγαλύτερη οθόνη Liquid Retina 10.9 ιντσών, πολύ γρήγορη σύνδεση USB-C και ξεκλείδωμα οθόνης με Touch ID. Πολύ καλές δυνατότητες επεξεργασίας βίντεο 4Κ, θα βγαίνει σε 5 χρώματα στα $599 στις ΗΠΑ.

Η όγδοη γενιά του iPad δεν έχει ουσιαστικές αλλαγές εκτός από τον επεξεργαστή Α12 Bionic. Στοχεύει περισσότερο το κοινό από το χώρο της εκπαίδευσης με ειδική τιμή που ξεκινάει στις ΗΠΑ από τα $299.

Apple One

Το εντυπωσιακό και καινοτόμο πακέτο υπηρεσιών Apple One τοποθετεί στο επίκεντρο την υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων iCloud και συγκεντρώνει γύρω του τις υπηρεσίες ψυχαγωγίας Apple Music, Apple TV+ και Apple Arcade. Η χρέωση ξεκινά από τα $14,95 / μήνα με 50GB χώρο στο iCloud, συνεχίζει στα $19,95 / μήνα με 200GB χώρο στο iCloud και τερματίζει στα $29,95 / μήνα, με 2ΤB χώρο στο iCloud, το Apple News+ και τη νέα υπηρεσία Fitness+.

iOS 14

Η νεώτερη έκδοση του λειτουργικού των iPhone, το iOS 14, είναι διαθέσιμη για κατέβασμα και εγκατάσταση από σήμερα και περιλαμβάνει νέες λειτουργίες όπως Picture-in-Picture στην αναπαραγωγή βίντεο, νέο περιβάλλον για τη Siri, νέες εφαρμογές, χειρουργικές μάσκες για τα Memoji και πολλά άλλα. Το iOS 14 μπορεί να εγκατασταθεί στις συσκευές:

 • iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Max
 • iPhone XS, iPhone XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8, iPhone 8 Plus
 • iPhone 7, iPhone 7 Plus
 • iPhone 6S, iPhone 6S Plus
 • iPhone SE (2020)
 • iPhone SE (2016)
 • iPod Touch (7-gen)

Ηλεκτρική κάψουλα διαλογισμού για ανώτερα επίπεδα συνειδητότητας

0

Μπορεί τα τεχνολογικά επιτεύγματα να έχουν διευκολύνει απίστευτα την καθημερινότητα και τη ζωή του ανθρώπινου είδους αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά νεο-χίπι και δεν βοηθούν ιδιαίτερα στο “εσωτερικό ταξίδι” του ανθρώπου, όπως π.χ. μπορεί κάνει ο διαλογισμός. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η αμερικανική εταιρεία OpenSeed για να πουλήσει τη νέα κάψουλα διαλογισμού που μόλις σχεδίασε και μάλιστα στην τιμή των $25.000.

Η κάψουλα OpenSeed έχει το σχήμα του κελύφους του αυγού, κλείνει ερμητικά και υπόσχεται ανεπανάληπτες στιγμές απομόνωσης, ησυχίας και χαλάρωσης και απίστευτη επέκταση της συνειδητότητας, στον εργασιακό χώρο ή σε άλλους πολυσύχναστους χώρους. Στο εσωτερικό της κάψουλας OpenSeed υπάρχουν ένα άνετο δάπεδο, εξελιγμένος φωτισμός LED σε πολλά χρώματα, οθόνη προβολής βίντεο και μικρή δεξαμενή για αιθέρια έλαια ενώ μπορεί να ακούγεται χαλαρωτική μουσική και ηχογραφημένες οδηγίες, ανάλογα με το επίπεδο διαλογισμού που επιδιώκεται.

Έτσι, “κάποιος μπορεί απερίσπαστος από οπτικές και ηχητικές παρεμβολές να ησυχάσει το μυαλό του και να επαναφέρει την ηρεμία, την εστίαση, τη διαύγεια και τη θετική ενέργεια“. Το σχήμα του αυγού της κάψουλας OpenSeed παραπέμπει στο ξεκίνημα της ζωής, την αφετηρία για το μέλλον και την ανάπτυξη με βάση τις ατομικές δυνάμεις και ικανότητες.

Το TikTok παραδέχεται ότι λογοκρίνει ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο

0

Στα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αποκαλύπτεται – μεταξύ άλλων – ότι το κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok λογοκρίνει περιεχόμενο που παραπέμπει στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Η λογοκρισία εφαρμόζεται με τον “περιορισμό” hashtags σε τοπικό επίπεδο ώστε να μην ενοχλούνται συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες σε κάποιες χώρες.

Η λογοκρισία εμποδίζει τους χρήστες του TikTok σε χώρες όπως οι Ρωσία και Ιορδανία να αναζητήσουν περιεχόμενο πληκτρολογώντας hashtags που περιέχουν τις λέξεις / φράσεις

 • “ομοφυλόφιλος” στα Αραβικά και Ρωσικά
 • “τρανσέξουαλ” στα Αραβικά
 • “είμαι ομοφυλόφιλος” στα Αραβικά και Ρωσικά
 • “είμαι λεσβία” στα Ρωσικά

Το TikTok λογοκρίνει το gay περιεχόμενο με δικά του μέσα, ανεπίσημα, στο παρασκήνιο, σαν “παρεμπόδιση δημιουργίας πορνογραφικού περιεχομένου” και “προσπάθεια προσαρμογής στα τοπικά ήθη“. Έτσι, όταν οι χρήστες που βρίσκονται σε αυτές τις χώρες αναζητούν τέτοιο περιεχόμενο σε συγκεκριμένες γλώσσες χρησιμοποιώντας αντίστοιχα hashtags, η αναζήτηση επιστρέφει μηδενικά αποτελέσματα.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη δημοσίευση της έρευνας εδώ.

Lucid, ο εξολοθρευτής της Tesla

0

Ιδρύθηκε το 2007 με το όνομα Atieva και σκοπό να σχεδιάζει και να παράγει μπαταρίες και συστήματα μετάδοσης κίνησης για κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το 2016 μετονομάστηκε σε Lucid Motors και ανακοίνωσε την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων στην Arizona των ΗΠΑ, με κόστος $700 εκατ και δυνατότητα παραγωγής 380.000 αυτοκινήτων / έτος. Το 2019 η Lucid έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την ολοκλήρωσης της νέας επένδυσης του $1 δις με κεφάλαια που προέρχονταν κυρίως από τη Σαουδική Αραβία.

Τα αποτελέσματα των παραπάνω κινήσεων αρχίζουν να φαίνονται τώρα και έχουν αφήσει αρκετούς με ανοιχτό το στόμα, με πρώτη από όλους την Tesla. Το πρώτο μοντέλο της Lucid, το Air, που παρουσιάστηκε επίσημα χθες

 • είναι ταχύτερο από όλα τα μοντέλα της Tesla, καθώς και τα περισσότερα γρήγορα αυτοκίνητα (π.χ. την Porsche Taycan Turbo S) με σταθερά επαναλαμβανόμενη επίδοση 0-400m σε 9,91 δευτερόλεπτα
 • είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο παραγωγής που φορτίζει γρηγορότερα από όλα τα άλλα και παρέχει τη μεγαλύτερη αυτονομία (32km αυτονομίας ανά λεπτό φόρτισης, μέγιστη αυτονομία 827km)
 • ξεκινά από αρκετά ανταγωνιστική τιμή στη βασική του αλλά αρκετά πλούσια έκδοση
 • δεν φλυαρεί υπεροπτικά με το σχεδιασμό του όπως τα μοντέλα της Tesla

Το Lucid Air είναι ένα πλήρως ηλεκτροκινούμενο πολυτελές σεντάν παραγωγής με ίσως το πιο εξελιγμένο σύστημα υποστήριξης οδήγησης. Το σύστημα υποστήριξης οδήγησης DreamDrive χρησιμοποιεί 32 διαφορετικούς αισθητήρες (οπτικούς, ραδιοκυμάτων και υπερήχων) και laser LIDAR και μπορεί να υποστηρίξει αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2. Οι πρώτες εκδόσεις του Lucid Air αναμένονται στους ευρωπαϊκούς δρόμους το 2022.

IFA 2020: οι καλύτερες παρουσίες

Το σημαντικότερο ραντεβού του τεχνολογικού κόσμου της Ευρώπης, η διεθνής έκθεση IFA (Internationale Funkausstellung Berlin), δόθηκε για μία ακόμη χρονιά στο Βερολίνο. Κατασκευαστές προϊόντων τεχνολογίας από όλο τον κόσμο έφτασαν και φέτος στις αρχές Σεπτεμβρίου στη γερμανική πρωτεύουσα για να συναντήσουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ίσως το πιο απαιτητικό και “ψαγμένο” κοινό του πλανήτη.

Μόνο που φέτος τα πράγματα ήταν διαφορετικά στο Βερολίνο αφού η IFA 2020 Special Edition άνοιξε μεν τις πόρτες της στις 3 Σεπτεμβρίου αλλά – λόγω της πανδημίας του Covid-19 – ήταν πιο σύντομη, παρέμειναν μόνο οι “μεγάλες” κατηγορίες εκθετών και η προσέλευση των επισκεπτών ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη και πολύ αυστηρά ελεγχόμενη. Παρόλα αυτά, παρουσιάστηκαν πολλά νέα προϊόντα και υπηρεσίες και παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα πιο ενδιαφέροντα:

LG PuriCare

Η LG βάζει τέλος στις απλές χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες προσώπου. Το PuriCare είναι ηλεκτρική συσκευή καθαρισμού αέρα που φοριέται και προσαρμόζεται στο πρόσωπο. Έχει δύο φίλτρα τύπου H13 HEPA και αισθητήρες που ανιχνεύουν την ένταση και τη ροή της αναπνοής και προσαρμόζουν ανάλογα το ρυθμό καθαρισμού. Τροφοδοτείται από μπαταρία 820mAh που κρατάει μέχρι 8 ώρες με μία φόρτιση και έχει LED υπεριώδους ακτινοβολίας για να αποστειρώνονται τα φίλτρα κατά τη φόρτιση.

ZTE Axon 20 5G

Σχεδόν καθόλου περιθώρια στην εμπρός όψη, χωρίς εγκοπές και τρυπούλες, είναι το πρώτο smartphone που η selfie κάμερα του είναι κρυμμένη κάπου κάτω από την οθόνη του. Κατά τα άλλα, επεξεργαστής Snapdragon 765G 5G-ready της Qualcomm και οπίσθια κάμερα 64MP με δυνατότητα 4Κ βίντεο στα 60 καρέ/δευτερόλεπτο.

Samsung Galaxy Z Fold 2

Η Samsung ελπίζει ότι η δεύτερη απόπειρα της να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο αναδιπλούμενο smartphone θα τα πάει καλύτερα από την πρώτη και δέχεται ήδη προπαραγγελίες για παράδοση στο τέλος Σεπτεμβρίου. Πλασάρεται σαν 5G υβριδικό tablet με οθόνη 6,2 ιντσών και λιανική τιμή πάνω από €2.000. Για να δούμε…

Samsung Wireless Charger Trio

Ο νέος ασύρματος φορτιστής της Samsung μπορει να φορτίζει μέχρι τρεις συσκευές ταυτόχρονα: κινητό, ρολόι και ακουστικά. Υποστηρίζει το πρωτόκολλο ασύρματης φόρτισης Qi για πολύ γρήγορη φόρτιση αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν οι συσκευές μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε τυχαία θέση στην επιφάνεια του φορτιστή. Σε άσπρο και μαύρο χρώμα.

Samsung The Premiere 4K

Ο νέος προβολέας της Samsung ανήκει στην κατηγορία εξαιρετικά μικρής απόστασης προβολής, είναι ο πρώτος προβολέας παγκοσμίως με πιστοποίηση τεχνολογίας τριπλού laser HDR10+ και υπόσχεται να μετατρέψει οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού σας σε σινεμά. Το μεγαλύτερο μοντέλο της σειράς, το LSP9T, έχει φωτεινότητα που μπορεί να φτάσει τα 2800 ANSI lumens και ενσωματωμένα ηχεία surround 4.2.

Honor MagicBook Pro

Οθόνη 16 ιντσών ανάλυση 1080p, πλαίσιο από αλουμίνιο και λιανική τιμή περίπου €1.000. Φοράει επεξεργαστή AMD Ryzen 5 και σκληρό δίσκο SSD 512GB. Πρόκειται για αρκετά τίμια προσπάθεια της Honor.

Fitbit Sense

Το νέο έξυπνο ρολόι της Fitbit είναι το πιο εξελιγμένο μοντέλο της εταιρείας, απευθύνεται περισσότερο σε όσους ασκούνται σωματικά αλλά παράλληλα διαθέτει πολλές λειτουργίες που σχετίζονται με την παρακολούθηση της υγείας, όπως θερμόμετρο, οξύμετρο, αισθητήρες καρδιακού ρυθμού και άγχους. Η μπαταρία του κρατάει έως έξι μέρες με μία μόνο φόρτιση.